'Groentenburger is geen burger'

Vegetariërs klagen bij EU om Franse regels voor vegaburgers

08 juli 2020 20:39
Nederlanders stopten in 2020 weer meer vlees- en zuivelvervangers in hun karretje Beeld © ANP

In Frankrijk mag een groentenburger geen 'burger' heten. Die titel behoort alleen toe aan echt vlees, net als schnitzel of worst. Vegetariërsbonden vinden het niet eerlijk en dienen een klacht in bij de Europese commissie.

Mag een vegaburger wel burger heten? In Frankrijk en de rest van Europa wordt al jaren discussie gevoerd over het onderwerp. In een Franse wet werd recent opgenomen dat alleen echt vlees titels zoals schnitzel, worst en burger mag dragen.

Misleidend

Want als het op een vegetarisch product wordt geplakt, dan zou dat consumenten misleiden. "Het is simpelweg geen vlees, niet in samenstelling, voedingswaarde of smaak", zegt een woordvoerder van de federatie van de Franse vleesindustrie tegen Politico

De club lobbyt al langer tegen het gebruik van 'vleesnamen' voor vegetarische etenswaar. Het moet bescherming bieden in een tijd waar de vleesconsumptie daalt en vegetarische producten winnen aan populariteit.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Vleesvervangers steeds populairder: 'Ik proef geen verschil'

Transparantie over voeding

De Franse regels zijn onderdeel van een bredere wet van de regering-Macron die meer transparantie over voeding moet bieden. Zo moet er op de verpakking van bijvoorbeeld vlees en honing ook staan uit welk land het afkomstig is.

Het land beroept zich daarbij ook op het feit dat het Europese Hof in 2017 bepaalde dat termen zoals melk, kaas en boter alleen voor dierlijke producten mogen worden gebruikt en bijvoorbeeld niet voor sojamelk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sojamelk, vegakaas, tofoeboter: die namen mogen niet meer

Vegetariërs klagen

Maar vegetariërsbonden de Association Végétarienne de France en zijn Europese tegenhanger The European Vegetarian Union (EVU) scharen zich tegen de regels en dienden een klacht in bij de Europese Commissie. "De Franse wet moet duidelijkheid bieden, maar doet het tegenovergestelde", zeggen de organisaties. 

Het feit dat een vegaworst geen worst mag heten leidt alleen maar tot meer verwarring bij consumenten, vinden ze. En dat is niet wenselijk in een tijd waarin de EU burgers ook aanspoort om dat stukje vlees eens links te laten liggen. 

Scheve verhoudingen

Het zou bovendien de handel tussen EU-landen scheef trekken, omdat fabrikanten hun labels en verpakkingen moeten aanpassen om de Franse markt te kunnen bedienen.

De Commissie zou in de komende week reageren op de klachten. Ook op Europees niveau wordt de discussie namelijk al langer gevoerd en pleitten verschillende clubs voor eenduidige regels. 

Europa wil regels

De Landbouwcommissie van het Europese Parlement hoopt snel nieuwe regels in te voeren die vleesnamen voor vega aan banden leggen. Veel consumenten hebben overigens niet echt problemen met die vleesachtige namen.

In Nederland mag de naam vegaburger nog wel, zo besloot het kabinet vorig jaar.  Maar ook hier woedt de discussie al langer. Zo stelde de NVWA de productnamen van de Vegetarische Slager eerder al ter discussie en moest het bedrijf zijn website aanpassen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van