Van onze partner Accenture

Circulair piepschuim en een digitale identiteit voor iedereen

05 juli 2020 16:54 Aangepast: 07 juli 2020 15:20

Op donderdag 11 juni werden, tijdens een virtuele finale, de acht winnaars van de Blue Tulip Awards (BTA) 2020 bekendgemaakt. De komende weken worden alle acht winnaars geïnterviewd. Ze vertellen hoe en waarom hun innovatie ooit begon, wat het winnen voor de BTA voor hen betekent en wat hun stip op de horizon is. Deze week de winnaars in de categorieën Finance en Klimaat.

Duurzaam en circulair piepschuim

Startup PolyStyreneLoop was erg verrast dat hun innovatie als beste uit de bus kwam, vertelt Alix Reichenecker, Circulair Economy Manager van de startup. “De inzendingen in onze categorie (Klimaat) waren zo uiteenlopend dat we echt niet wisten wat we konden verwachten.” Volgens de jury sprong het bedrijf eruit omdat de toepassing circulair is, snel een positieve impact kan hebben op het klimaat en er mogelijkheden zijn om op te schalen.

Polystyreen (ook wel bekend als EPS: expanded polystyrene) is een piepschuim dat sinds de jaren ’60 veel gebruikt is als isolatiemateriaal in huizen. Het bevat een vlamvertrager die sinds 2015 niet meer mag worden toegepast. Momenteel wordt polystyreen dat vrijkomt na de sloop van huizen verbrand, een weinig circulaire oplossing. PolyStyreneLoop heeft een techniek ontwikkeld waarmee de niet meer toegestane brandvertrager uit het polystyreen gehaald kan worden, zodat beide materialen (polystyreen en broom) opnieuw gebruikt kunnen worden.

Het winnen van de BTA komt voor PolyStyreneLoop op precies het juiste moment, zegt Reichenecker: “We kunnen echt iets laten zien omdat we nu net ‘up and running’ zijn. Onze fabriek wordt momenteel gebouwd in Terneuzen en gaat in 2021 open, dus alle zichtbaarheid en publiciteit is welkom.”

Gemakkelijk was de weg hier naartoe zeker niet volgens Reichenecker. “Vooral het gefinancierd krijgen van de fabriek was een uitdaging. Uiteindelijk hebben we het rond weten te krijgen middels subsidies, leningen en bijdragen van alle leden van de coöperatie. Maar hier hebben onze ‘founding fathers’ Lein Tange en Jan Noordegraaf een lange adem voor moeten hebben.“

De volgende stap is om begin 2021 open te gaan met de fabriek in Terneuzen. Reichenecker: “Lange tijd was PolyStyreneLoop een project waar we mee bezig waren, maar we zijn nu echt een bedrijf aan het worden dus daar komt ook veel administratie en organisatie bij kijken.” Wanneer de fabriek straks open is, zal de eerste periode er één van veel testen, leren en voortdurend optimaliseren worden. Voor Reichenecker is PolyStyreneLoop pas écht een succes “wanneer de 100% gerecycled polystyreen terug wordt gebruikt in nieuw isolatiemateriaal, en de vlamvertrager terug kan worden omgezet in broom voor nieuwe vlamvertragers. Dan is de loop helemaal rond!”.

Een veilige digitale identiteit voor iedereen

De wereld een stukje beter maken. Dat is één van de criteria waar de deelnemende innovaties van de BTA aan moeten voldoen. In de categorie Finance denk je dan al snel aan het voorkomen van fraude en oplichting. Toch richten Andrew Gowasack (founder) en Emma Lindey (CCO) van Trust Stamp zich niet alleen op de ‘bad guys’…

Met Evergreen Hash, de winnende innovatie in de categorie Finance, willen ze een veilige digitale identiteit voor iedereen bereikbaar maken. Gowasack: “Evergeen Hash gebruik je bijvoorbeeld bij het doen van online aankopen of andere momenten waarop je je moet identificeren, maar is ook voor vluchtelingen of mensen in ontwikkelingslanden. Er zijn naar schatting maar liefst 1.1 miljard ongedocumenteerden wereldwijd, en deze mensen zijn nu totaal buitengesloten van de maatschappij. “

Dit laatste is volgens jurylid Don Ginsel, oprichter en ceo van Holland FinTech wat Evergreen Hash zo uniek maakt: “Er zijn genoeg fintech-bedrijf die de veiligheid en kwaliteit van klanten op een innovatieve manieren waarborgen, maar er zijn er maar weinig die de brug slaan dus grote financiële spelers en ontwikkelingslanden.”

Evergreen Hash genereert een unieke ‘tokenized’ identiteit op basis van één of meerdere biometrische modaliteiten (vingerafdruk, gezichtsherkenning, iris, etc). Lindey: “Uniek aan de innovatie is dat dit proces onomkeerbaar is en de data niet opgeslagen worden, dit vergroot de veiligheid voor gebruikers enorm.”

Voor Trust Stamp was hun deelname aan de BTA een weloverwogen, bijna strategische keuze. Zeker na de Brexit is de Britse startup gebaat bij de juiste contacten en zichtbaarheid in Europa. Lindey: “Toen we de pitches van de andere deelnemers in onze categorie zagen, schatten we onze eigen kansen klein in, we waren echt enorm verrast en blij met het winnen van de prijs.” Zowel qua netwerk als qua publiciteit heeft het winnen van de award hen al veel gebracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van