Coronaregels versoepeld

Zari's sportschool mag weer open: 'Geweldig en nodig ook'

01 juli 2020 15:30
Zari Daoud (midden, onder) en zijn team Beeld © Fitness en gezondheidscentrum Elst

Sporten op het dak of buiten op de parkeerplaats, het hoeft vanaf vandaag 'eindelijk' niet meer. Voor sportschooleigenaar Zari Daoud (40) is het geweldig nieuws. Maar nodig is het ook: "Klanten hebben ons enorm gesteund, maar ik weet niet of we het hadden gered tot 1 september."

Sommige ondernemers gooiden hun deuren vannacht om twaalf uur gelijk weer open. De coronakilo's konden er worden afgetraind met live DJ-muziek. Fitness en gezondheidscentrum Elst van eigenaar Zari Daoud is sinds vanmorgen weer open.

Hij runt de zaak samen met zijn broer Rafi, al een jaar of tien. "We zijn klein begonnen, middenin de vorige economische crisis", zegt hij. De ondernemer is wat dat betreft wel wat gewend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit moet je weten over de versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf vandaag

'Klanten binnenhouden is moeilijk'

Inmiddels is er een nieuw gebouwde sportschool van achthonderd vierkante meter met zo'n 1500 leden en tien man personeel. Fitness, yoga, bodypump, het kan er allemaal. Na vijf jaar werken in een sportschool besloot Daoud om voor zichzelf te beginnen. "Ik ben altijd goed geweest in sport."

Maar het is geen makkelijke business, zegt hij. "Klanten binnen trekken, reclame maken, ik ben er de hele dag mee bezig." Het allermoeilijkste is volgens hem klanten binnenhouden. In een sportschool is het vaak een komen en gaan van mensen die een tijdje sporten en dan toch weer hun abonnement opzeggen.

3,5 maand dicht

"Door corona zijn we ruim drie maanden dicht geweest, er zijn klanten gestopt, maar we hebben niet meer klanten kunnen werven", zegt Daoud over de afgelopen weken.

De focus lag vol op het houden van bestaande klanten: een deel van de fitnessapparaten werd verplaatst naar het dak en de lessen werden gegeven op de parkeerplaats.

Daar kwamen gelukkig veel mensen op af, maar om zijn klanten tegemoet te komen hoefden zij gedurende twee maanden maar de helft van de contributie te betalen. Ze kregen er een voucher voor een gratis maand sporten bij. "De meeste mensen hebben ons gesteund en zijn gebleven", aldus Daoud.

60 procent minder omzet

Maar het kostte hem de afgelopen maanden zeker 60 procent van zijn omzet. De kosten voor het pand, personeel, onderhoud en licenties voor lessen liepen door. "De 4000 euro die we van de overheid kregen, dekt nog niet de helft. Ik zal eerlijk zijn: ik weet niet of we het hadden gered tot 1 september."

Binnensporten mocht eigenlijk niet tot die datum, omdat het virus zich volgens deskundigen makkelijker verplaatst in kleine ruimtes met zwetende mensen. Maar de maatregelen werden vandaag dus eerder versoepeld.

Veel sportschoolhouders waren de afgelopen weken boos over de sluiting, want met voldoende aanpassingen moest het gewoon binnen kunnen, vonden zij al langer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sommige sportscholen gaan open, maar wel buiten: 'Ik denk dat het veilig is'

Onnodig

"Wat mij betreft hadden we helemaal nooit dicht gehoeven", zegt Daoud. "Voor kleine ruimtes of slecht geventileerde kelders snap ik het, maar wij zijn een grote zaak en er is constant frisse lucht", aldus de ondernemer. De ramen en deuren staan open en er is ventilatieapparatuur.

Nu hij weer open mag, kan Daoud 'weer gaan bouwen'. Binnen wordt er extra schoongemaakt, afstand gehouden en vooral weer lekker gesport. "Alle groepslessen van vandaag zitten bom- en bomvol", zegt hij. Er kunnen dertien mensen in een les, er staan er net zoveel op de reservelijst.

Volgens de ondernemer zijn mensen corona helemaal zat en niet meer bang voor het virus in de sportschool. "Ik ben nu aan het kijken of we een deel van de lessen toch op het dak of op de parkeerplaats kunnen doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van