'Kabinetsbeleid onvoldoende'

Cateraar Bob Hutten in zak en as door corona: ‘Afscheid nemen van mijn mensen doet pijn’

30 juni 2020 11:33 Aangepast: 30 juni 2020 16:52
Bob Hutten vindt dat de overheid een betere regeling had moeten bedenken. Beeld © Hutten

Maatwerk is wel degelijk mogelijk in een pandemiecrisis, vindt ondernemer Bob Hutten. Zijn horecabedrijf is hard geraakt, personeel moet gedwongen vertrekken en de hulp van de overheid schiet tekort. "Wanneer zie ik een overheid die denkt: dit soort bedrijven moeten we toch niet verliezen?"

80 procent van zijn omzet is hij verloren. Normaal gesproken is hij een ‘rasoptimist’, maar nu even niet, geeft ondernemer Hutten toe. Deze tijd valt hem zwaar.

Zijn familiebedrijf, Hutten, met 2200 man personeel, verzorgt de catering bij bedrijven, zorginstellingen en events. Aangezien Nederlanders massaal zijn gaan thuiswerken en de meeste events niet doorgaan, is Hutten 'knoerthard geraakt', zo deelde de ondernemer dit weekend op Linkedin

En die klap had minder erg kunnen zijn, als de overheid bedrijven op een andere manier zou helpen.

Regelingen 'totaal onvoldoende'

"Ik heb in al de 35 jaar dat ik dit bedrijf leid een hoop meegemaakt, maar dit niet", zegt Hutten aan de telefoon. De ondernemer schat in dat zo'n 30 procent van het personeel, dus rond de 660 man, zal moeten vertrekken. "Afscheid nemen van mijn mensen doet zoveel pijn, het is ongehoord." En het had niet gehoeven, stelt hij.

De regelingen van de overheid zijn 'totaal onvoldoende' voor een groot familiebedrijf zoals Hutten. Een van die regelingen was in beginsel gericht op baanbehoud. In het geval van Hutten vergoedt de overheid 65 procent van de loonkosten.

Afscheid nemen van personeel

Maar van de omzet van het bedrijf is inmiddels nog maar 20 procent over, te weinig om de rest van het loon en vaste lasten mee te betalen. Hutten kan dus niet anders dan afscheid nemen van een deel van zijn personeel. "En de uitvoeringsinstanties werken met de oude regels: de mensen die je ontslaat moeten bijvoorbeeld een afspiegeling zijn van je personeel."

Het gevolg: hij moet gedwongen afscheid nemen van werknemers die hij dolgraag zou willen behouden en die hij, als de crisis voorbij is, mogelijk niet meer terugkrijgt. "Het is alsof de wetgever tegen een voetbalclub zegt: verkoop je beste spelers maar. Dan duurt het dus jaren voordat je weer eredivisie kunt spelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1,5 meter in de horeca: 'Gasten ook verantwoordelijk'

'Prikkel om met uitzendkrachten te werken'

Liever had hij met sommigen afspraken gemaakt over kortdurende WW om die mensen na de crisis weer snel aan te nemen. Dit beleid zendt ook het verkeerde signaal, stelt Hutten.

"Je gaat denken: Ik kan het risico niet nemen om mensen in dienst te nemen." Het is een prikkel om maar vooral met uitzendkrachten te werken, vindt de ondernemer.

Ook de regeling bedoeld voor bedrijven die te weinig geld in kas hebben door de crisis schiet volgens Hutten tekort. Grote ondernemingen zoals Hutten kunnen een lening krijgen zodat ze hun rekeningen kunnen blijven betalen. "Maar de rente is hoog, 5,3 procent, en de looptijd is 4 jaar. In die tijd mag je niet boetevrij aflossen. Geen wonder dat er weinig animo voor is."

Niet naar het werk, wel in een vliegtuig

En dan is er nog de keuze om mensen zoveel mogelijk thuis te laten werken. Voor een bedrijf als Hutten is dat funest, want werknemers eten niet meer op het werk.

Volgens de ondernemer zijn bedrijven inmiddels prima in staat om een werkomgeving te faciliteren waar anderhalve meter afstand wordt gehouden. Bovendien is het hypocriet dat het kabinet het dan weer wel oké vindt dat mensen met zijn alle in een vliegtuig stappen, stelt hij. 

Al met al wordt er niet echt meegedacht met ondernemers, vindt Hutten. Zijn bedrijf is financieel gezond genoeg om deze crisis te overleven, maar de ondernemer ziet een bedrijf waar 90 jaar aan gebouwd is stukje bij beetje afbrokkelen.

Een van de bedrijfsrestaurants (voor corona) waar Hutten het eten faciliteert. Een van de bedrijfsrestaurants (voor corona) waar Hutten het eten faciliteert.

'Beetje stomme regeling'

Het personeelsbestand van Hutten bestaat voor 10 procent uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En het bedrijf werkt duurzaam, dat vergde behoorlijke investeringen de afgelopen jaren. Hutten: "Wanneer zie ik een overheid die denkt: dit soort bedrijven moeten we toch niet verliezen?"

Minister Koolmees van Sociale Zaken gaf eerder al toe dat er alles behalve maatwerk wordt geleverd: “Ik heb een hele simpele, beetje stomme regeling ontworpen,” zei hij tegen RTL Z over de loonkostenregeling. Er was in enorm korte tijd een regeling opgetuigd, en daarin konden niet allerlei uitzonderingen worden gemaakt, stelde de minister.

Met zwaar geraakte bedrijven om tafel

Klinkt logisch, maar volgens Hutten is dat onzin. Als het aan hem ligt wordt er bij een volgende vergelijkbare crisis onderscheid gemaakt tussen grote bedrijven die niet, licht of zeer ernstig geraakt zijn door de uitzonderlijke omstandigheden.

Voor de tweede groep kan de algemene regeling gelden, met de derde groep kan de overheid dan om tafel gaan. Per bedrijf kan worden gekeken: is het bedrijf in principe financieel gezond, is het bedrijf van waarde en waar is de onderneming mee geholpen.

Hutten hoopt met het kabinet, bonden en werkgevers een 'Covid-20-tafel' te creëren, om nu al te bedenken hoe ondernemers het beste geholpen zouden zijn bij een volgende pandemie. De naam verwijst naar de ziekte die het huidige virus veroorzaakt: Covid-19.

Hutten: "Ze zeggen immers: met die globalisering zou er zomaar een Covid-20 kunnen komen.  En hoe gaan we dat straks doen?" Dan is een goed hulpplan extra hard nodig, want er zit een grens aan wat sterke ondernemingen kunnen hebben. "Deze coronacrisis kost me onbeschoft veel geld en toch kom ik deze crisis wel door. Maar een tweede? Dat overleven we niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van