Coronacrisis

CBS: relatief weinig uitstel belasting, vooral grote bedrijven vragen hulp

30 juni 2020 00:15
Beeld © ANP

Bijna een derde van de middelgrote mkb-bedrijven kreeg in de afgelopen weken uitstel voor het betalen van belastingen. Ondernemers konden uitstel vragen vanwege de coronacrisis.

Bijna 21.000 bedrijven met tussen de tien en tweehonderdvijftig medewerkers die voor 13 juni om uitstel vroegen kregen dat ook, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

Vanwege de overheidsmaatregelen rondom corona kunnen de bedrijven drie maanden uitstel voor de inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting aanvragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet blijft bedrijven steunen: 13 miljard extra, ontslagboete geschrapt

128.000 keer uitstel

Tussen 1 april en 12 juni verleende de Belastingdienst uitstel aan in totaal 128.000 bedrijven, zo'n 7 procent van alle bedrijven. Het CBS noemt dat percentage 'relatief laag'. Dat komt volgens de instantie, omdat ruim drie kwart van alle bedrijven maar één werkzame persoon heeft.

Van de grotere bedrijven vroeg vooral de zwaar getroffen horeca om hulp, zegt het statistiekbureau. De horeca is ook bij andere steunmaatregelen koploper.

Meer steun

De grotere bedrijven vroegen daarbij het vaakst om uitstel van betaling van de omzetbelasting en de loonheffingen. Ook gaat het vragen van uitstel vaak samen met de aanvraag van andere steun, zoals de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS).

Mkb-ondernemers kunnen vanaf dinsdag ook een tegemoetkoming in de vaste lasten aanvragen bij de overheid. De zogeheten TVL-regeling gaat dan van start.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste lichtpuntjes voor ondernemers in detailhandel en logies

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van