Kermis mag weer

Kermisondernemers blij met versoepelingen, maar bal ligt bij gemeentes

25 juni 2020 16:45 Aangepast: 25 juni 2020 17:06
De geweren van de schiettent worden telkens gedesinfecteerd. Beeld © Getty

Met een grote demonstratie op het Malieveld lieten de kermisexploitanten van zich horen. En met succes. Want het kabinet staat kermissen vanaf 1 juli weer toe. Voor de eigenaren van schiettenten, oliebollenkramen, grijpautomaten en botsauto's komt het nieuws geen dag te laat. Nu de gemeentes nog.

Nee, de prijzen voor zijn schiettent en fun house gooit hij niet omhoog. Kermisondernemer Peter Verwijk hoopt vooral dat gemeentes minder geld vragen voor een plekje op de kermis en dat er geld komt uit een steunfonds. Op die manier hoopt hij nog iets goed te maken van het dramatische kermisseizoen, dat door de lockdown nog niet is begonnen.

Minder geweren bij de schiettent

Verwijk is hoe dan ook blij dat hij eindelijk weer naar buiten mag met zijn attracties. Al zal hij wel minder omzet halen omdat hij zich aan de anderhalvemeterregel moet houden. Zo kunnen er bij de schiettent minder mensen naast elkaar staan en kan slechts de helft van de geweren tegelijk worden gebruikt. Die geweren moet hij na iedere schietbeurt desinfecteren.

Ook in het fun house, een gebouw vol spiegels, bewegende vloeren en draaiende tunnels, moeten bezoekers afstand houden. "Ik moet echt iemand bij de ingang zetten die zorgt dat iedereen genoeg ruimte heeft", legt Verwijk uit.

Schiettent Havana Club van Peter Verwijk. Schiettent Havana Club van Peter Verwijk.

Branche denkt vooral aan kleine kermissen

De kermisbranche heeft zelf een protocol opgesteld en naar de politiek gestuurd en dat heeft gewerkt, denkt voorzitter Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond. "Half juli hopen we dat alle kermissen weer staan. Dat moet te doen zijn, ook met anderhalve meter."

Zeker op kleine kermissen in dorpen is handhaving gemakkelijk, denkt Boots. De meeste kermissen in Nederland vallen onder die categorie. Hij vergelijkt zo’n kermis met een winkelcentrum. "Mensen lopen door elkaar heen, maar raken elkaar niet."

Bij de grote kermissen, zoals die in Tilburg en Weert, wordt het waarschijnlijk een stuk lastiger. Vooral omdat zo’n kermis meerdere ingangen heeft. Dat maakt het moeilijk bij te houden hoeveel mensen aanwezig zijn.

Kermis van Weert

“In een pretpark verkoop je duizend kaartjes en dan is het klaar. Maar dat gaat niet bij een kermis op zeven pleinen”, zegt woordvoerder Dirk Küsters van de gemeente Weert. Ieder jaar wordt in september daar de een-na-grootste kermis van Nederland gehouden. Dat is dus pas over een paar maanden.

De Limburgse stad onderzoekt dan ook of er dit jaar een kermis gehouden kan worden. “Als het aan de kermiswethouder ligt, dan wil hij proberen iets te organiseren. Maar hoe, wat, waar en in welke vorm, daar kunnen we nog niets over zeggen”, aldus Küsters.

Of exploitanten korting krijgen op de pacht van een standplaats kan Küsters evenmin wat zeggen. Weert vraagt al relatief weinig pacht, om op die manier de prijzen van de attracties laag te houden. De gemeente hanteert zelfs maximumtarieven.

Hoe verder met de grootste kermis in de Benelux?

Eigenlijk zou over vier weken de binnenstad van Tilburg worden omgetoverd tot kermis. Maar de kermis zoals ze die daar kennen komt er dit jaar niet. Die zou namelijk veel te veel bezoekers trekken en dat vindt de gemeente onverantwoord.

De gemeente kondigde overigens weken geleden aan dat er dit jaar helemaal geen kermis zou komen. Irma Galama, kermiswoordvoerder van de gemeente Tilburg, noemt de versoepelingen dan ook 'een cadeautje'. Ze belooft dat er over vier weken 'iets van een kermis' te beleven is in Tilburg.

Hoe? Daar wordt hard over nagedacht. Volgende week wil de gemeente meer duidelijkheid geven. Galama wil wel verklappen dat het meer zal zijn dan alleen wat versieringen in de binnenstad.

Exploitanten lijken dus welkom te zijn. Galama: "Het is een bedrijfstak die onze steun verdient."

Van festival naar kermis

Voor de Groningse reuzenradbouwer Jan Lamberink zijn de versoepelingen ook heel goed nieuws. Normaal verhuurt hij zijn twee enorme reuzenraden aan festivals en grote feesten, zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Door corona werden al zijn boekingen geannuleerd.

"We gaan nu kijken of we naar kermissen toe kunnen. Onze contacten met gemeentes zijn goed en reuzenraden zijn in trek", zegt Lamberink. "Als ze mij morgen bellen voor de Tilburgse kermis, dan sta ik morgenmiddag al in Tilburg en ga ik opbouwen."

Frietwagen

Over de inkomsten is hij een stuk minder optimistisch. "Het seizoen is voorbij. Dit is niet meer te redden", zegt hij.

Om er het beste van te maken heeft hij onlangs het roer al omgegooid. Eén van zijn reuzenraden doet dienst in de horeca in Veendam. Onderaan het rad heeft hij een frietwagen gezet. De friet en snacks kunnen vervolgens tijdens een ritje in het rad opgegeten worden. Eerder opperde hij hetzelfde idee met een viskraam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Creatief met 1,5 meter: dineren in een reuzenrad in Gronings partycentrum

Eerste kermissen zijn binnen

Kermiscollega Verwijk heeft zijn eerste kermis al in de agenda staan. "In Zeeland is het een en ander al toegezegd." Hij gaat ervan uit dat andere gemeentes door de situatie een stuk sneller zijn in het afgeven van vergunningen dan normaal. "Ik wil half juli weer aan de slag kunnen."

Coronamaatregelen op de kermis

Om aan de anderhalvemeterregel te voldoen, moeten kermissen de nodige maatregelen nemen. Boonts en Verwijk noemen onder meer de volgende aanpassingen die de branche zelf heeft bedacht:

  • Belijning op de grond aanbrengen.
  • Bij sommige attracties zullen karretjes leeg blijven, zodat er anderhalve meter tussen de bezoekers zit.
  • Alleen samen in een attractie als je familie bent van elkaar.
  • Crowd management toepassen, zodat het niet te druk wordt en bezoekers zich houden aan de regels.
  • Overal op het terrein pompjes met desinfecterende gel neerzetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van