Van onze partner Accenture

Medische apparatuur desinfecteren in 1 minuut en slim vensterglas

25 juni 2020 14:35 Aangepast: 07 juli 2020 13:40

Op donderdag 11 juni werden, tijdens een virtuele finale, de acht winnaars van de Blue Tulip Awards (BTA) 2020 bekendgemaakt. De komende weken worden alle acht winnaars geïnterviewd. Ze vertellen hoe en waarom hun innovatie ooit begon, wat het winnen voor de BTA voor hen betekent en wat hun stip op de horizon is. Deze week de winnaars in de categorieën Gezondheid en Werken & Leven.

Medische apparatuur desinfecteren in 60 seconden

Het eerste product van Daan Hoek en Thijs Kea, de founders van UV Smart was een apparaat om telefoons en tablets snel en gemakkelijk te desinfecteren. Toen ze dit product bij ziekenhuizen aan de man wilden brengen bleek er weinig interesse te zijn. Wél was er vraag naar een vergelijkbaar product, maar dan voor medische apparatuur in plaats van telefoons. Samen met een aantal van de geïnteresseerde ziekenhuizen ontwikkelde Smart UV hun product verder door, wat resulteerde in de D60. De innovatie waarmee ze hun Blue Tulip Award in de wacht sleepten.

Deze D60 desinfecteert medische apparatuur als endoscopen en echokoppen (apparaten voor inwendig gebruik) in 60 seconden door middel van UV-C licht. Ter vergelijking: dit soort apparatuur wordt nu met een soort wasmachine gereinigd en dit duurt dan zo’n 6 uur. Hoek: “Het komt nu regelmatig voor dat specialisten misgrijpen omdat de apparatuur niet op tijd gereinigd terug is, een patiënt komt dan dus voor niets en vooral voor de specialisten zelf is dit verloren tijd. Met de D60 kunnen artsen de apparatuur zelf op de eigen afdeling desinfecteren, eventueel zelfs terwijl de patiënt wacht.” Een enorme efficiëntieslag dus. Daarnaast hebben de ziekenhuizen met de D60 minder van de apparaten nodig en worden er geen vervuilende chemicaliën en grote hoeveelheden water vebruikt zoals nu wel het geval is. Zo lost deze ene innovatie een heel aantal problemen in de gezondheidszorg in één keer op. De D60 zal naar verwachting in 2021 op de mart komen.

Het team van UV Smart was de afgelopen tijd overigens vooral bezig met de voorganger van de D60: de D25. In verband met Covid-19 ontwikkelden ze in korte tijd een noodversie van deze D25. “Op zondag 15 maart, de dag dat Mark Rutte de intelligente lockdown aankondigde, werden we door een ziekenhuis benaderd met de vraag of de D25 ook mondkapjes kan desinfecteren”, vertelt Hoek. Anderhalve week en een heel aantal tests verder konden ze de eerste noodversies van het apparaat leveren en inmiddels zijn er ruim 100 apparaten op de markt.

De missie van UV Smart? Hoek: “Dat alle ziekenhuizen ter wereld over onze apparatuur beschikken. We kunnen nog even vooruit dus!”

90% minder geluidsoverlast door smart glass

Met zijn mastergraad in Aerospace Engineering was Aman Jindal in eerste instantie bezig met het ontwerpen van stillere vliegtuigen. Maar hij bleek te ongeduldig voor deze ‘slow business’ en besloot de geluidsoverlast van vliegtuigen van een andere kant te benaderen, vanuit het perspectief van de bewoners rondom vliegvelden. Samen met co-founder en akoestiekdeskundige Olivier Schevin ontwikkelde hij DeNoize: slim vensterglas dat tijdens de Blue Tulip Awards uitgeroepen werd tot beste innovatie in de categorie Wonen & Leven.

Wat dit geluidswerende vensterglas zo innovatief maakt? “Het meeste geluidsisolerende glas reduceert vooral het geluid met hoge frequenties,” begint Jindal. “Terwijl het geluid van vliegtuigen, maar ook van treinen en snelwegen juist een lage frequentie heeft.” Het slimme vensterglas van DeNoize bevat sensoren die de geluidssignalen uit de omgeving meten, waarna het glasoppervlak gebruikt wordt om contrageluiden te maken. De geluidsoverlast en het contrageluid worden op deze manier als het ware tegen elkaar weggestreept. En dat komt het comfort en stresslevel van bewoners in gebieden met veel geluidsoverlast ten goede, een belangrijk criterium voor het winnen van de Blue Tulip Award.

Jurylid Kristel van Haaren, stategy & business development manager bij Heijmans en tevens de mentor van DeNoize tijdens de BTA noemt het “Een uniek technisch concept dat echt een maatschappelijk probleem oplost. Natuurlijk op het gebied van volksgezondheid, maar doordat het glas niet dikker is dan normaal glas heeft het ook veel voordelen voor de bouw en voor het milieu. Het geluidsisolerende glas dat nu in de bouw gebruikt wordt is heel dik en dus zwaar, dit vraagt om aanzienlijke aanpassingen in de constructie en het vervoer van dit gewicht stoot veel CO2 uit. Met DeNoize is het vervoer beperkt en zijn deze aanpassingen niet meer nodig.”

Ook bij DeNoize aan ambitie geen gebrek. Jindal is pas tevreden als “we alle mensen die last van geluidsoverlast hebben met onze innovaties kunnen helpen.”

Ga voor alle winnaars en meer informatie naar de website van de Blue Tulip Awards 2020.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van