'Vijf voor twaalf'

Noodkreet zzp'ers culturele sector: 'Miljard noodsteun nodig, kaalslag dreigt'

25 juni 2020 06:22 Aangepast: 25 juni 2020 11:16
De brasband in Surhuisterveen oefent weer in juni 2020, op gepaste afstand. Beeld © ANP

De 300 miljoen euro noodsteun van de overheid voor de culturele sector is bij lange na niet genoeg om bedrijven en zzp'ers door de coronacrisis te slepen. Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP pleiten voor een noodpakket van één miljard. 

Daarvan zou 200 miljoen naar een steunfonds voor zzp'ers in de sector moeten gaan: musici, theatermakers en technici. Zij profiteren maar nauwelijks van de al toegezegde 300 miljoen, blijkt uit een onderzoek onder meer dan 1500 freelancers in de branche.

Opdrachten voor rest van het jaar geschrapt

Ruim de helft van de ondervraagden zegt dat opdrachten tot en met december zijn geschrapt, en bijna driekwart is bezorgd over hun eigen financiën vanaf september. Die zorgen zijn zo groot, dat twee op de vijf ondervraagden bijna geen andere keuze meer ziet dan ergens anders werk te zoeken. Een kwart wil zich laten omscholen. 

"Mensen staan met de rug tegen de muur. Het is 5 voor 12."

"Mensen staan met de rug tegen de muur. Het is 5 voor 12", verwoorden musici Mattijs van de Woerd en Marjolein Niels de stemming. Volgens de initiatiefnemers van het onderzoek is 60 procent van de mensen die in de culturele sector werkt zzp'er. "Als op korte termijn geen zicht is op aanvullende maatregelen of volledige herstart van de werkzaamheden, overbruggen vele zzp'ers de crisis niet."

Steun niet genoeg

De huidige steunmaatregelen van de overheid, waar ook een tegemoetkoming voor zzp'ers die zonder inkomen zitten bij hoort, schieten tekort. Aan de zogenaamde TOZO-regeling zijn eisen verbonden. Door die eisen kunnen volgens de initiatiefnemers 30.000 zzp'ers uit de cultuursector geen aanspraak kunnen maken op de steunmaatregel.

Wie wel recht heeft op de regeling krijgt in de maanden juni, juli en augustus een aanvulling tot bijstandsniveau op het gedaalde inkomen. Daarbij wordt ook gekeken naar het inkomen van een eventuele partner. Alleen als het gezamenlijke inkomen niet hoger is dan 1650 euro, krijgen zzp'ers steun. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zzp'ers in de reis- en evenementenbranche de klos: 'Ik wil er niet mee stoppen, maar ik moet'

"Het onderzoek geeft een ontluisterend beeld van de kaalslag die dreigt in de culturele sector. Er is een stille ramp gaande."

Om te voorkomen dat alle kennis van diegenen die iets anders gaan doen verloren gaat voor de sector is er een 'adequaat noodpakket' nodig, aldus Niels van den Berge van GroenLinks.

"Het onderzoek geeft een ontluisterend beeld van de kaalslag die dreigt in de culturele sector. Er is een stille ramp gaande", aldus het Kamerlid voorafgaand aan het debat over cultuur dat binnenkort in de Tweede Kamer gevoerd zal worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Muzikanten en componisten kunnen aankloppen bij eigen noodfonds

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van