Ondernemen

Leidse 'haantjes-redders' slepen felbegeerde Europese subsidie binnen

19 juni 2020 16:51 Aangepast: 19 juni 2020 16:53
Haantjes worden vergast of gaan door de shredder Beeld © ANP

Jaarlijks worden zo'n 5 miljard haantjes vergast of fijngehakt, omdat ze overbodig zijn in de kippensector. Twee Nederlanders bedachten een methode om al in het ei te bepalen of het een hen of haan wordt. Ze krijgen 2,5 miljoen euro subsidie uit Brussel om de techniek verder te werken.

Haantjes kunnen geen eieren leggen en ze zijn niet geschikt als vleeskip, omdat ze langzaam groeien. Daarom worden de kuikens die nu uit hun ei komen direct handmatig geselecteerd. De hennetjes mogen blijven leven en de haantjes worden gedood.

Eendagskuikens doden

In Nederland worden jaarlijks 45 miljoen haantjes vergast. In andere landen gaan ze door de shredder. Er is veel weerstand tegen het doden van haantjes. Zowel Frankrijk als Duitsland verbieden vanaf 2022 het doden van eendagskuikens.

Er is dus haast bij het vinden van een oplossing. Biotechbedrijf In Ovo, in 2012 opgericht door de Leidse studenten Wouter Bruins en Wil Stutterheim, ontwikkelden een veelbelovende techniek waarmee ze in het ei al kunnen zien of het een haantje wordt.

Drie keer is scheepsrecht

In Ovo heeft een subsidie van 2,5 miljoen euro ontvangen van de Europese Innovatieraad om hun techniek op te schalen. "Daar zijn we ontzettend blij mee. We hebben drie keer een aanvraag gedaan. De competitie was groot", zegt Wouter Bruins tegen RTL Z.

Bruins en Stutterheim bedachten een machine waarmee je in het ei een piepklein gaatje kunt maken. Daaruit wordt vloeistof bij het embryo weggehaald. "We hebben specifieke nieuwe stoffen in een vloeistof gevonden, een soort vruchtwater, waarmee we het geslacht kunnen vaststellen", aldus Stutterheim.

Niet uitbroeden

Die vloeistof toont dus aan of het een hen of een haan is. De haantjesembryo's worden vervolgens niet uitgebroed.

Het duurt 21 dagen voor het ei uitkomt, de punctie die In Ovo heeft ontwikkeld, kan al op dag 9. "Dit proces deden we eerst met de hand. We staken een naald in het ei en analyseerden de vloeistof. Dit was een succes."

In de supermarkt

Dankzij de subsidie kan In Ovo nu gaan opschalen. "We willen onze techniek verder optimaliseren en ons dan groots presenteren in de sector", zegt Bruins. Binnen een jaar moeten de In Ovo-gescreende eitjes in de supermarkt liggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van