Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Corona nekt schoenenwinkelketen Sneakers: vraagt faillissement aan

Schoenenwinkelketen Sneakers, met ruim 40 winkels, heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank Zeeland-West Brabant. De keten kwakkelde al langer volgens ingewijden. De coronacrisis gaf het laatste zetje.

Dat blijkt uit een brief van het bedrijf aan franchisenemers en personeel, die in handen is van RTL Z. 

Het faillissement wordt aangevraagd voor Sneakers Concept B.V. en Sneakers Stores B.V. De behandeling door de rechtbank staat voor morgen gepland. 

Franchise gaat door

Volgens een franchisenemer gaan de franchisenemers, ongeveer de helft van het totale aantal vestigingen, wel door. "Wij hebben begrepen dat de eigen winkels dicht zijn en dat de bv ermee stopt", zegt de eigenaar die liever niet bij naam wil worden genoemd.

In welke vorm ze doorgaan is nog niet duidelijk. "Het is nog te pril. Ik weet het ook net een paar uur." 

Volgens het bedrijf is de liquiditeit de afgelopen weken enorm onder druk komen te staan. Door de coronacrisis moest Sneakers al zijn fysieke winkels in onder meer Amersfoort, Maastricht, Nijmegen en Rotterdam sluiten en kwam er nauwelijks omzet binnen. 

"Dit is een situatie waar we tot voor kort geen rekening mee hielden. Wij vinden het dan ook spijtig om dit nieuws, via deze weg, aan jullie kenbaar te maken", aldus het bedrijf. 

Webwinkel

Het bedrijf zou niet meer levensvatbaar meer zijn. Het hoofdkantoor van Sneakers zit in Waalwijk en er zouden zo’n 250 mensen werken. 

In 1997 werd Sneakers opgericht door Erik Achten, ook de oprichter Achten Fashion Group. Achten was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Sinds 2012 heeft Sneakers ook een webwinkel. Het hoofdkantoor in Waalwijk was ook nog niet bereikbaar voor commentaar.

Gesloten

De eigen winkels zijn inmiddels gesloten, zo valt ook te lezen in de brief. De sleutels van de winkels moeten worden ingeleverd. 

Het winkelpersoneel kan thuis blijven, maar moet zich beschikbaar houden voor de curator. Die wordt aangesteld als het faillissement daadwerkelijk wordt uitgesproken.