Business

Aantal ww-aanvragen in VS stijgt minder hard: 1,9 miljoen erbij

04 juni 2020 16:08
Het is rustig op straat in New York vanwege de coronacrisis, halverwege mei 2020. Beeld © John Marshall Mantel/ZUMA Wire

Het aantal mensen dat om een werkloosheidsuitkering vraagt in de Verenigde Staten groeit door, maar wel iets minder hard dan vorige week. In totaal kwamen er bijna 1,9 miljoen bij. Sinds februari hebben in totaal bijna 43 miljoen Amerikanen om een uitkering van de overheid gevraagd.

In de week tot en met 30 mei vroegen 1,87 miljoen Amerikanen een uitkering aan, minder dan de 2,1 miljoen in de week tot en met 23 mei. Heel veel reden voor optimisme biedt de daling niet, want het zijn er nog steeds veel meer dan de ongeveer 200.000 per week voor de uitbraak van de coronacrisis. 

En het zijn er ook nog meer dan de 1,84 miljoen waar analisten vooraf op hadden gerekend, meldt Financial Times. Dat het tempo waarin mensen werkloos raken en om een uitkering vragen afneemt, is al weken te zien in de cijfers van het Amerikaanse ministerie voor Arbeid. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na 10 weken staat teller VS op 40 miljoen nieuwe ww-aanvragen

Minder dan 2 miljoen

Dat het aantal aanvragen minder hard stijgt, kan komen doordat de economie in de VS weer langzaam opengaat. Voor het eerst sinds maatregelen om de coronauitbraak in de VS in te dammen elf weken geleden van kracht werden, waren er minder dan 2 miljoen. 

De crisis op de Amerikaanse arbeidsmarkt is nog lang niet voorbij. Het aantal Amerikanen dat daadwerkelijk een uitkering krijgt en dus een betere aanwijzing is voor de werkloosheid, steeg in de afgelopen week tot 21,5 miljoen. Omgerekend komt dat neer op bijna 15 procent van de beroepsbevolking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkloosheid stijgt harder dan ooit werd gemeten, vooral jongeren zijn de klos

Europa

Vergeleken met de VS valt het in Europa vooralsnog mee. In de eurozone zat in april 7,3 procent van de beroepsbevolking zonder werk, meldde Eurostat

In Duitsland steeg de werkloosheid in mei naar 6,1 procent, maakte het Duitse Arbeidsbureau gisteren bekend. In totaal zitten er 2,8 miljoen Duitsers werkloos thuis, dat zijn er 169.000 meer dan in april.

In Nederland steeg het aantal ww-uitkeringen fors in april, bleek halverwege mei uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en uitkeringsinstantie UWV. De werkloosheid steeg harder dan ooit tevoren en kwam uit op 3,4 procent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van