Business

Zes vragen over het steunpakket, en antwoorden van minister Koolmees

03 juni 2020 23:08 Aangepast: 05 juni 2020 13:38
Wouter Koolmees

Hoe wordt mijn omzetverlies berekend, hoe zit het met het inkomen van mijn partner en hoe werkt die ontslagboete? Zes antwoorden van minister Koolmees op prangende kijkersvragen over het tweede steunpakket voor ondernemers.

In een extra uitzending beantwoordden minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen woensdagavond zo veel mogelijk kijkersvragen over het tweede steunpakket voor ondernemers.

Een op de vijf werknemers wordt inmiddels gesteund door de staat en al die maatregelen kosten veel werk, zegt Koolmees. "We moesten goed nadenken over het tweede pakket, dat was een hele grote klus."

Kijk hier de hele uitzending terug. Hieronder vind je alvast een overzicht van vijf veel voorkomende vragen over het beleid. 

Hoe wordt het omzetverlies berekend bij de nieuwe NOW-regeling?

De belangrijkste maatregel van de overheid, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, is verlengd en kan vanaf 6 juli worden aangevraagd over de maanden juni tot en met september.

Bedrijven waarbij de omzet is gedaald, kunnen tot maximaal 90 procent van hun loonkosten gecompenseerd krijgen onder de de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). 

Maar de rekenwijze levert problemen op voor seizoensbedrijven zoals strandtenten, die het verlies niet goed kunnen aantonen omdat hun omzet niet stabiel is.

'Geen tegemoetkoming'

Volgens Koolmees meet de overheid de omzet die bedrijven hebben gemaakt. In het tweede pakket is dat over juni juli, augustus september. Dat wordt vergeleken met de gemiddelde omzet per vier maanden over 2019. "In die vergelijking kan ik niet veel tegemoet komen", zegt Koolmees.

De regeling moet volgens de minister simpel uitvoerbaar blijven. En dat betekent dat er mensen buiten de boot vallen. "Een ingewikkeldere regeling is niet uitvoerbaar voor het UWV. Het gaat om 120.000 bedrijven."

Het kabinet deed onder het eerste pakket wel een handreiking naar de seizoensbedrijven, met een aangepaste rekenperiode. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook 'oude' NOW-regeling aangepast: toch een oplossing voor seizoensbedrijven

Waarom wordt de NOW bepaald over de gemiddelde omzet van 2019, en niet over de laatste maanden?

In de boven beschreven rekenmethode vergelijkt de overheid de omzet van dit jaar met een gemiddelde omzet over 2019 om te bepalen of je in aanmerking komt voor de NOW. 

De reden daarvoor is eigenlijk gelijk aan de vorige vraag: "Het is lastig om per bedrijf met andere periodes te gaan werken", weet Van Gelderen. "Als je een sterk groeiend bedrijf hebt krijg je daarom niet de subsidie waar je gevoelsmatig recht op hebt"

Onder de nieuwe NOW verdwijnt de ontslagboete, zullen bedrijven nu massaal mensen op straat zetten?

Eerder kregen bedrijven die steun aanvroegen onder deze regel een boete als zij mensen ontsloegen. Dat is nu niet meer zo. Toch denken Koolmees en Van Gelderen dat bedrijven nog steeds worden ontmoedigt om mensen te ontslaan.

"In mijn optiek is het verbod er niet helemaal af. Want als je mensen moet ontslaan ga je onevenredig veel subsidie terugbetalen", zegt Van Gelderen. En die betaal je al als mensen nog op de loonlijst staan, zegt de jurist. "Kleine bedrijven riskeren de steun volledig te moeten terugbetalen."

Koolmees beaamt dat het nog steeds geld gaat kosten om mensen te ontslaan."Er is nog steeds een forse financiële prikkel om mensen niet te ontslaan", zegt hij. "Maar er is nooit een verbod geweest op ontslag, we willen het alleen ontmoedigen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hommeles op de arbeidsmarkt: einde werkloosheidsgroei niet in zicht

Als het buitenlandse moederbedrijf een bonus uitkeert, mag je dan een beroep doen op de NOW?

Wie steun krijgt onder de nieuwe NOW mag geen bonussen of dividend uitkeren of eigen aandelen inkopen. Anders voldoe je niet aan de voorwaarden voor steun.

"Een bedrijf dat de steun aanvraagt, verklaart dat er geen bonussen worden uitgekeerd aan bestuurders", zegt Koolmees. Dat geldt ook voor dividend en aandeleninkoop. "Dat geldt voor het hele concern, ook als er een buitenlandse moedermaatschappij is."

Waarom is er wel veel steun voor nauwelijks innoverende bedrijven als KLM, maar niet voor startups?

Het Nederlandse kabinet kiest er volgens Koolmees voor om KLM te steunen vanwege het economisch belang van KLM en Schiphol voor Nederland. "Het belang voor het Nederlandse vestigingsklimaat is evident", zegt hij. Maar er zijn ook voorwaarden aan die steun: het is bijvoorbeeld een lening.

De NOW is niet passend voor startups, weet Koolmees. Start-ups kwamen vaak niet in aanmerking voor de loondoorbetalingsregeling. Daarom kunnen zij nu op een andere manier hulp krijgen, in de vorm van een een overbruggingskrediet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodloket voor start-ups opent volgende week, leningen tot 2 miljoen euro mogelijk

Waarom moet ik als zzp'er teren op de zak van mijn partner?

Zzp’ers houden recht op een uitkering op bijstandsniveau van maximaal 1500 euro per maand, via de zogeheten Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). 

Maar vanaf juni wordt er gekeken naar het inkomen van een eventuele partner. Wie samenwoont met iemand die nog wel een inkomen heeft, krijgt dan vaak een lagere of zelfs geen uitkering.

Omdat de coronacrisis volgens Koolmees geen normaal ondernemersrisico inhoudt, wilde het kabinet de zzp’er in eerste instantie tegemoet komen. Er gold geen partner- of vermogenstoets. "Om de eerste klap op te vangen", zegt hij

Maar de eerste klap is voorbij. "We zijn in een volgende fase terecht gekomen. We moeten ons aanpassen aan de nieuwe realiteit", zegt Koolmees. Dat betekent ook dat mensen moeten gaan nadenken over werk in een andere sector. 

Normale bijstand

Een partner- en vermogenstoets zitten ook in de normale bijstandsregelingen, weet de minister. Voor de laatste geldt nu nog wel een uitzondering. "De TOZO is nog steeds bedoeld om inkomensachteruitgang op te vangen." 

ZZp’ers kunnen volgens de minister gebruik maken van een lening en uitstel van belastingen. Ook kunnen zij een beroep doen op omscholingsmaatregelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van