Ondernemen

Ondernemers teleurgesteld in wegstemmen handelsakkoord met Zuid-Amerika

03 juni 2020 20:20 Aangepast: 03 juni 2020 22:30
Boeren en milieuclubs zitten niet op goedkoop Zuid Amerikaans vlees te wachten.

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde gisteren tegen het voorlopige handelsakkoord tussen Zuid-Amerika (de Mercosurlanden) en de EU. Dat is tegen het zere been van ondernemersvereniging VNO-NCW. Milieuorganisaties en boeren zijn juist blij met de beslissing.

Met de Mercosurdeal zou Europa makkelijker en meer gaan handelen met landen als Brazilië en Argentinië. Vorig jaar werd er een principeakkoord gesloten. Alle Europese lidstaten moeten hier nog mee instemmen, net als het Europees Parlement.

Boeren en milieuclubs hand in hand

Nu een meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer heeft tegengestemd, kan dat een belemmering zijn. Alle lidstaten moeten namelijk instemmen, wil de deal ook echt in de praktijk worden gebracht.

Maar of Nederland echt roet in het eten gaat gooien is de vraag. Het definitieve akkoord moet namelijk pas later officieel goedgekeurd worden, mogelijk als er een ander kabinet zit. Toch heeft de Kamer een duidelijk signaal afgegeven: geen Mercosur.

Ze steunen daarmee boeren en milieuorganisaties. Die zien het handelsakkoord niet zitten. Opvallend is dat wel. Normaal zijn dat clubs die vaak recht tegenover elkaar staan. Nu niet. De boeren omdat ze niet zitten te wachten op goedkope concurrentie uit Zuid-Amerika. De milieuclubs niet, omdat de meer handel met - bijvoorbeeld - Brazilië niet matcht met de ambitie van het kabinet om duurzamer en lokaler te gaan produceren. 

Zuid-Amerikanen boeren minder duurzaam

"Als wij onze landbouw duurzamer en circulair willen maken in Nederland en Europa, moeten we ook zorgen dat de soja uit Nederland en Europa komen. Door juist de grenzen te openen voor vlees en eiwitgewassen uit andere delen van de wereld, ondermijn je die kringlooplandbouw", zegt woordvoerder Freek Bersch van Milieudefensie.

De Europese Commissie blijft benadrukken dat het voedsel dat wordt geïmporteerd aan Europese standaarden moet voldoen. Daarnaast wordt binnenkort een onderzoek gepubliceerd over de impact van de deal op de agrarische sector en het milieu. Dan weten we meer.

Ondernemers vinden het te voorbarig

Ondernemersvereniging VNO-NCW vindt het dan ook wat voorbarig om nu al tegen te stemmen. Ze balen dat de Tweede Kamer de deal mogelijk blokkeert. 

"Juist in de wereld dat het wereldhandelssysteem onder druk staat, heeft Europa en zeker Nederland als handelsland een akkoord als Mercosur hard nodig", aldus Marhijn Visser, die zich bij VNO-NCW bezig houdt met handelsakkoorden.

Niet alle ondernemers gaan erop vooruit

Als de importtarieven worden afgeschaft, worden bijvoorbeeld auto's, machines en medicijnen goedkoper. Dat is goed voor de economie. Al ziet ook Visser dat niet iedereen er door Mercosur op vooruit gaat.

"Mercosurlanden kunnen meer vlees exporteren naar Europa, dat raakt onze vleesindustrie. In een handelsakkoord zijn er plussen, maar ook altijd minnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van