'Alles zelf doen'

Jan Zeeman (1942-2020): veel meer dan een textieltycoon

03 juni 2020 16:04 Aangepast: 03 juni 2020 17:11
Jan Zeeman (1942-2020) Beeld © ANP

Jan Zeeman, oprichter van winkelketen Zeeman, is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden. De ondernemer werd bekend met zijn succesvolle textieldiscounter, maar investeerde de afgelopen twintig jaar in alles dat los en vast zat.

"Dankbaar en trots kijken wij terug op wie hij was, als echtgenoot, vader en opa. Maar ook dankbaar voor hetgeen hij heeft bereikt en wat een prachtig, ondernemend en succesvol leven hij heeft gehad", laat zijn familie vandaag weten.

Textielimperium

Ondernemend en succesvol was hij zeker. Als zoon van een textielhandelaar opende hij in 1967 in Alphen aan den Rijn zijn eerste winkel. De formule van textiel voor een lage prijs sloeg aan en vanaf 1974 groeide het bedrijf door overnames nog harder.

Zo slokte hij de ketens Loek Brons, Turkenburg en Gazan op. In de jaren negentig sloeg hij zijn vleugels uit in het buitenland.

Alles zelf doen

Alles zelf doen was Zeemans credo. In een tijd waarin alle bedrijven hun transport uitbesteedden zwoer Zeeman bij zijn eigen vrachtwagens. Ook de reclame nam hij zelf ter hand. Eigenhandig ontwierp hij het logo van zijn winkelketen: een matroos achter een scheepsrad.

Zo bouwde hij een textielimperium op, dat bij zijn afscheid als bestuursvoorzitter in 1999 al bestond uit 530 winkels met een omzet van 242 miljoen euro. Destijds gaf hij zijn opvolger Paul Schouwenaar de opdracht het bedrijf te verkopen via een beursgang of overname door een branchegenoot of investeringsmaatschappij.

Zeeman bleef familiebedrijf

Uiteindelijk besloot Zeeman zijn winkelketen toch niet te verkopen, maar uit te breiden. Volgens het meest recente jaarverslag boekte Zeeman Groep in 2018 een nettowinst van ruim 13 miljoen op een omzet van 609 miljoen euro.

Het concern exploiteert inmiddels 1300 winkels in 7 landen. Er werken in totaal bijna 8000 mensen bij Zeeman, waarvan zo'n 3000 in Nederland.

Retailicoon

Volgens retailexpert Paul Moers moet Zeeman worden herinnerd als een 'man die op een unieke manier een intrigerend formule' heeft neergezet, en daarmee behoort tot de iconen in de Nederlandse retailwereld als Jaap Blokker en Ab Heijn.

"Hij heeft de onderkant van de markt gekozen en is altijd heel strikt bij dat idee gebleven. Daarmee heeft hij het bedrijf heel succesvol gemaakt."

Investeerder in alle sectoren

Veel minder bekend is, dat Jan Zeeman naast eigenaar van de bekende textielketen ook actief was als investeerder. Via verschillende vehikels nam hij belangen in vrijwel alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven.

Zo bezat hij via zijn investeringsmaatschappij Navitas belangen in beursfondsen als beddenverkoper Beter Bed, kabelmaker TKH, industriële dienstverlener Kendrion, apparatenbouwer Nedap en automatiseerder ICT.

Opmerkelijk is overigens dat die belangen volgens het register van beurswaakhond AFM eind mei allemaal zijn overgeheveld naar een van zijn andere vehikels.

Niet alles goud

Ook investeerde Zeeman bijvoorbeeld groot in vastgoed en kinderopvang. Niet alles wat hij aanraakte veranderde in goud. Zo nam hij in 2013 de keten kampeerwinkels van Vrijbuiter over, die twee jaar geleden failliet ging.

Zakenblad Quote schat Zeemans vermogen op ruim 800 miljoen euro, waarmee hij tot de 25 rijkste Nederlanders behoorde.

Al sinds de jaren negentig trad Zeeman niet of nauwelijks meer in de publiciteit. Ook zijn afscheid wordt waarschijnlijk een ingetogen gelegenheid. De familie heeft laten weten in besloten kring afscheid te nemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van