Ga naar de inhoud
Business

Winkeliers maken nieuwe afspraken huurkwijtschelding

Winkels zijn weer open, maar het is nog niet druk in de meeste winkelstraten. Beeld © ANP

Winkeliers en vastgoedeigenaren hebben nieuwe richtlijnen opgesteld over de manier waarop winkels hulp kunnen krijgen met problemen door de coronacrisis.

Brancheorganisaties, die wekenlang over de afspraken onderhandelden, stellen voor dat de huur in de maanden april en mei voor 50 procent wordt kwijtgescholden. De helft van de huur van juni moet worden doorgeschoven naar volgend jaar.

Vrijblijvend

De nieuwe afspraken gelden echter niet als algemene regel voor verhuurders en huurders. Ondanks dat vrijblijvende karakter zegt voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland tegen persbureau ANP 'bijzonder blij' te zijn met de regeling.

"Het geeft lucht en richting voor heel veel retailers. Het vormt een houvast om de gesprekken constructief te vervolgen over huurkwijtschelding en opschorting in juni. Veel retailers zitten hier op te wachten."

Samenwerken

Naast een richtlijn voor gesprekken tussen huurders en verhuurders, worden alle belanghebbenden binnen de retailsector opgeroepen om oplossingsgericht samen te werken.

"Het zoeken naar oplossingen gedurende deze crisis moeten we als marktpartijen echt samen doen. We doen daarom een dringende een oproep aan partijen die nog niet voldaan hebben aan onze belangrijkste afspraken over kwijtschelding en opschorting", aldus Meerman.

Eerder akkoord

Dit tweede 'steunakkoord' volgt op het eerder gesloten akkoord in april. Huurders en verhuurders maakten toen afspraken over gedeeltelijke opschorting van huren voor de maanden april, mei en juni.

Veel huurders en verhuurders hebben inmiddels ook al verdergaande afspraken gemaakt over kwijtschelding of alternatieve vormen van verlichting voor huurders, aldus Detailhandel Nederland.

In mei luidde de belangenvereniging van winkelbedrijven nog de noodklok over de gebrekkige voortgang van de besprekingen tussen winkeliers en pandeigenaren. Destijds leek het eerste akkoord in veel gevallen nog weinig effectief.

Bron: RTL Z / ANP