Ondernemen

'British Airways wil lonen tot wel 60 procent verlagen'

02 juni 2020 12:18 Aangepast: 02 juni 2020 13:23
Een piloot in een toestel van Britisch Airways in Londen Beeld © Getty

Het salaris van duizenden personeelsleden van British Airways wordt drastisch gekort. Personeel van de vliegmaatschappij wordt een loonoffer tot wel 60 procent gevraagd om het bedrijf door de coronacrisis te loodsen, zo meldt de Britse krant Daily Mirror.

De noodlijdende Britse luchtvaartmaatschappij waarschuwde volgens de krant ook dat als het aanbod niet geaccepteerd wordt er extra banen verdwijnen. Ook moet het personeel volgens het contractvoorstel dat de Mirror inzag akkoord gaan met versoberde arbeidsvoorwaarden waaronder de mogelijkheid om tot zes weken onbetaald op non-actief te worden geplaatst. 

12.000 banen geschrapt

British Airways maakte eerder al bekend 12.000 arbeidsplaatsen te schrappen. Ceo Alex Cruz schreef eind april al dat er grote offers van zijn personeel worden gevraagd.

Hij wil grote veranderingen doorvoeren om bestand te zijn tegen de gevolgen van de coronacrisis. “Hoe langer we deze moeilijke beslissingen uitstellen, hoe minder opties er voor ons openblijven”, schreef hij. 

Piloten leveren op veel plaatsen in

British Airways is niet de enige maatschappij in zwaar weer waar loonoffers worden gevraagd. Ook Ryanair vraagt dit. In Frankrijk gestationeerde piloten moeten bijvoorbeeld 20 procent van het salaris inleveren. Weigeren ze hiermee akkoord te gaan, dan dreigt ontslag, zo melden Franse media.

Bij Lufthansa-dochter Austrian leveren piloten ruim 40 procent van hun salaris in. In Nederland wordt aan het personeel  van KLM ook een loonoffer gevraagd. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft dat bij de toegezegde staatssteun aan KLM als eis gesteld.

Vakbonden

Volgens onderhandelaar Gert Jan Tommel van het KLM-team van vakbond De Unie zijn die loonoffers uitgesloten voor het grondpersoneel. "Want het is nooit aangetoond dat zulke loonoffers op lange termijn ook echt voor behoud van banen zorgt. Als er te veel personeel is dan moet er een vangnet komen en begeleiding naar ander werk."

De vereniging voor Nederlandse verkeersvliegers (VNV) wil nog geen uitspraken doen over het plan om piloten salaris in te laten leveren omdat KLM nog in overleg is met het ministerie over de voorwaarden voor de staatssteun.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoekstra: 'Ook piloten en top KLM moeten forse offers brengen'

Kosten blijven ook na corona hoog

Topman Alexandre de Juniac van de internationale vereniging van luchtvaartmaatschappijen IATA waarschuwde afgelopen week dat het doorkomen van de acute crisis die er nu heerst in de luchtvaart nog maar de eerste stap is om als luchtvaartmaatschappij te overleven.

"Alle controlemaatregelen zullen ook na de pandemie de kosten van het vliegen doen stijgen. Vliegmaatschappijen moeten hun vaste kosten spreiden over minder reizigers en ze moeten blijven investeren om de milieudoelstellingen te halen. Daarnaast moeten sterk gestegen schulden worden terugbetaald", stelde hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van