Ga naar de inhoud
Voorzorgsmaatregelen

'Met mondmaskers en gezondheidscheck weer veilig vliegen'

'Reizigers en personeel het vertrouwen geven om weer te gaan vliegen' Beeld © Getty

Als passagiers zich houden aan een aantal regels, dan kunnen we weer veilig het vliegtuig nemen, aldus de IATA, de brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen.

De afgelopen maanden lag het wereldwijde vliegverkeer voor een belangrijk deel stil. Zo denkt Air France-KLM in het tweede kwartaal de capaciteit van de vliegtuigen voor slechts 5 procent benutten. 

Maar daar kan met een aantal maatregelen weer verandering in komen, stelt de International Air Transport Association (IATA), die de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt. Die 290 maatschappijen zijn wereldwijd goed voor 82 procent van al het vliegverkeer.

Corona:
Zie ook:
Corona: Zoom net zoveel waard als zeven grootste vliegmaatschappijen

'Snel invoeren'

De IATA adviseert om de regels die de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart International Civil Aviation Organization (ICAO, een VN-organisatie) heeft opgesteld toe te passen.

In het plan is een aantal voorzorgsmaatregelen opgenomen tegen het coronavirus. De IATA doet een beroep op overheden om de maatregelen zo snel mogelijk in te voeren, mede om de economie te helpen herstellen.

De maatregelen

Bij de voorgestelde maatregelen gaat het om het houden van fysieke afstand. Waar dat niet mogelijk is, zoals in vliegtuigen, moeten andere maatregelen in acht worden genomen. 

Daarbij moet worden gedacht aan het dragen van mondkapjes door passagiers en luchtvaartmedewerkers en reinigen van oppervlaktes in vliegtuigen. Daarnaast moet de gezondheid van passagiers worden gescreend, zowel via het opnemen van de temperatuur als observatie door professionals.

Elektronisch

Ook zouden passagiers vóór en na de vlucht en formulier moeten invullen waarin zij aangeven hoe zij zich voelen. Dat moet dan zoveel mogelijk elektronisch.

Verder moeten passagiers en luchtvaartpersoneel aangeven met wie ze contact hebben gehad als dat aan hen wordt gevraagd. Wanneer snelle en betrouwbare testen beschikbaar zijn, dan zouden die ook moeten worden gebruikt, aldus IATA. 

Prijsvechter
Zie ook:
Prijsvechter EasyJet wil vanaf 1 juli weer vliegen vanaf Schiphol

'Vertrouwen om weer te vliegen'

"Deze opeenstapeling van maatregelen zou reizigers en personeel het vertrouwen moeten geven om weer te gaan vliegen", aldus IATA-directeur Alexandre de Juniac. Volgens hem zijn maatschappijen groot voorstander van deze aanpak.

"We rekenen nu op overheden om deze aanbevelingen zo snel mogelijk te implementeren, want de wereld wil weer reizen en luchtvaartmaatschappijen spelen een cruciale rol in het economisch herstel."

Dit is een artikel van