Ga naar de inhoud
Ondernemen

'Bemoedigende toename' in omzetcijfers horeca

Plekje op het terras na 1 juni? Dan moet je reserveren.

De horeca heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis. Nu de terrassen weer open zijn, zou de omzet weer moeten toenemen - al zat die de afgelopen weken ook al mondjesmaat in de lift.

Uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland blijkt dat er de afgelopen tijd sprake is van een 'bemoedigende toename' in het aantal pintransacties en de omzet binnen de horeca.

Normale omzet

Dat zegt woordvoerder Berend Jan Beugel tegen RTL Z. Hij vergeleek de cijfers van week 21 (18 tot en met 24 mei) met die van de week ervoor. "In het aantal pintransacties in dan sprake van een stijging van bijna 100 procent. In de omzet zelfs van 140 procent."

Zulke week-op-weekcijfers vertellen niet het hele verhaal. Beugel neemt ter referentie de omzet in week 9, de laatste week van februari, twee weken voor de lockdown.

"Terugkijkend was de omzet toen de helft hoger dan in week 21", zegt hij. "Nu is februari niet een heel drukke maand, maar je zou voorzichtig kunnen stellen dat de omzet weer op twee derde van een 'normale' week omzet zit."

Hoe
Lees ook:
Hoe de horecasluiting een schokgolf veroorzaakt door ondernemend Nederland

Volle kracht vooruit

Twee dingen spelen daar in mee, zegt hij. "Een deel van die omzet komt uit afhaal. Veel kroegen en restaurants hebben zich daarop ingericht, al deden ze dat voorheen wellicht nog niet."

En ook de omzet online telt natuurlijk mee. "Veel eetgelegenheden bieden nu bezorging aan via bijvoorbeeld Deliveroo en Uber Eats. De online omzet is niet ingezakt in de afgelopen weken, sterker nog, die lijkt zelfs iets toegenomen."

Toch zullen de terrassen op volle kracht moeten draaien. In het eerste kwartaal van dit jaar liep de omzet in de horeca met 14 procent terug ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vooral in maart daalden omzet en volume sterk.