Ondernemen

Noodloket voor ondernemers lijkt geld over te houden

28 mei 2020 06:37
Mona Keijzer Beeld © Robin Utrecht

Het 'noodloket' waar ondernemers die hun deuren (deels) moesten sluiten vanwege de coronamaatregelen eenmalig 4000 euro kunnen ophalen, lijkt behoorlijk wat geld over te gaan houden. Met nog een maand te gaan hebben iets minder dan 200.000 ondernemers gebruik gemaakt van de regeling.

Bij het Noodloket, officieel de TOGS, kunnen bedrijven in een aantal zwaar getroffen sectoren 4000 euro ophalen. Dat geld is bedoeld om de eerste nood te lenigen. Voorwaarde is wel dan de ondernemer minimaal 4000 euro aan vaste lasten moet hebben en minimaal 4000 euro omzetverlies moet hebben.

Nog een miljard over

Uit cijfers van het CBS van vanochtend blijkt dat zo'n 150.800 bedrijven op 15 mei succesvol een aanvraag hadden ingediend voor de regeling. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot 198.000, laat het ministerie van Economische Zaken weten. Er is tot nu toe 751 miljoen euro uitgekeerd.

Dat is opmerkelijk, want voor de regeling is bijna een miljard euro meer begroot, namelijk ruim 1,6 miljard euro. Het lijkt er niet op dat dat bedrag ook daadwerkelijk uitgegeven gaat worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedrag van 4000 euro uit noodloket blijkt nergens op gebaseerd

Geld over

Daarbij moet aangetekend worden dat bedrijven nog tot 26 juni een TOGS-aanvraag kunnen doen, dus het bedrag zal ongetwijfeld nog oplopen. Maar gezien het doel van de regeling, het eerste leed verzachten, is het niet aannemelijk dat het aantal aanvragers juist in de laatste maand nog zal verdubbelen.

En dus gaat de staat waarschijnlijk behoorlijk wat geld 'overhouden'. Een woordvoerder laat weten dat het ministerie heeft ingeschat dat ongeveer 420.000 bedrijven in aanmerking zouden moeten kunnen komen voor de regeling. Voorlopig heeft dus nog minder dan de helft daarvan daadwerkelijk een aanvraag gedaan.

Wat er gaat gebeuren met de financiële ruimte die niet wordt gebruikt, is nog niet duidelijk.

86 procent restaurants vroeg TOGS aan

Volgens het CBS maakte tot 15 mei 26 procent van alle bedrijven in bedrijfstakken die op papier aanspraak maken op de regeling daar ook gebruik van. De verschillen zijn wel groot per branche.

Zo klopte 86 procent van de restaurants en 81 procent van de cafés aan voor het zoethoudertje. Van de totale horeca vroeg 60 procent een TOGS-vergoeding aan. In alle andere branches ligt dat aantal veel lager, tussen de 0 en 22 procent. 

Dat wil dan weer niet zeggen dat ondernemers massaal geld laten liggen waar ze wel recht op hebben. Dat een bedrijf in een aangewezen bedrijfstak zit, wil nog niet per se zeggen dat het bedrijf ook recht heeft op de TOGS, of dat aan de andere gestelde voorwaarden is voldaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van