Ondernemen

'Meeste kleine eigenaren van winkelpanden troffen huurregeling'

27 mei 2020 16:50 Aangepast: 27 mei 2020 16:53
Veel winkels zijn nog dicht in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Beeld © ANP

Volgens verhuurdersvereniging Vastgoed Belang hebben ruim acht op de tien particuliere winkelpandeigenaren vanwege de coronacrisis een financiële regeling getroffen met hun hurende winkeliers.

Dat blijkt uit een enquête die is ingevuld door 250 leden van de belangenvereniging, die duizenden particuliere beleggers in vastgoed vertegenwoordigt.

Uit de enquête blijkt dat per winkelier gemiddeld een maand huur is kwijtgescholden, en een maand huur is opgeschort. Als er geen financiële regeling werd getroffen, ontbrak vaak de noodzaak, zoals bij supermarkten.

Leegstand voorkomen

Volgens directeur Laurens van de Noort van Vastgoed Belang bevestigt de uitkomst het beeld dat particuliere verhuurders en huurders in goed overleg tot oplossingen komen. "Dat is ook logisch, omdat niemand is gebaat bij leegstand en faillissement."

Het beeld dat Vastgoed Belang schetst, lijkt echter haaks te staan op het bericht dat Detailhandel Nederland twee weken geleden de wereld instuurde. Uit onderzoek van die brancheorganisatie zou blijken dat de helft van de winkels juist géén afspraken met pandeigenaren kon maken over huurverlichting.

In de gevallen waarin dat wel kon, zou het bovendien vooral (gedeeltelijke) opschorting van de betaalverplichtingen betreffen. Over kwijtscheldingen zouden vrijwel geen afspraken zijn gemaakt.

Verschil onderzoeken

Van de Noort erkent het grote verschil tussen de onderzoeken. "Een van de redenen om onze eigen enquête te doen, was nu juist dat wij ons niet in dat andere onderzoek herkenden. Als ik sprak met mijn achterban, hoorde ik andere berichten. Ik was dus ook niet verrast dat onze uitkomst afwijkt.”

Hij denkt dat dat twee oorzaken heeft. "Het onderzoek van Detailhandel Nederland is van twee weken geleden. Het is mogelijk dat de meter is opgelopen, en dat er sindsdien gewoon meer akkoorden zijn gesloten."

Korte lijntjes

Maar vooral denkt Van de Noort dat het specifieke karakter van zijn achterban een rol speelt. "Detailhandel Nederland keek naar alle verhuurders, ook de grote spelers. Onze achterban bestaat uit particulieren die voor eigen geld en risico beleggen in vastgoed. Daardoor kennen zij de situatie van hun huurders vaak goed, zijn de lijntjes kort en is de besluitvorming snel. Dat is vaak toch iets anders dan bij grote, wat loggere vastgoedbedrijven."

Ook wijst Van de Noort op het belang van particuliere beleggers, om faillissementen en leegstand te voorkomen. "Onze achterban is vaak afhankelijk van de huurinkomsten. Ook daarom gingen zij vaak in een vroeg stadium in gesprek met hun huurders, en besloten om samen de pijn te pakken om samen de toekomst in te kunnen."

Fijn en snel

Woordvoerster Laetitia Gruwel van Detailhandel Nederland denkt eveneens dat het verschil tussen de uitkomsten van de onderzoeken te verklaren kan zijn uit het tijdsverloop en het specifieke karakter van de achterban van Vastgoed Belang.

"Wij hebben geen uitsplitsing gemaakt tussen grote en kleine winkelpandeigenaren. Maar uit incidentele toevoegingen van de ondervraagden kwam in een aantal gevallen wel naar voren dat waar de gesprekken fijn en snel verliepen en er wel een akkoord werd gesloten, dit bij particuliere pandeigenaren was."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van