Ga naar de inhoud
Business

Piepklein MedQ wint merkenrechtzaak van gigant Mediq

Tot 2016 bezat internationale groothandel Mediq ook 500 apotheken. Beeld © ANP

Het was een beetje David tegen Goliath. Zorggigant Mediq sleepte het piepkleine adviesbureau MedQ uit Heerlen voor de rechter wegens merkinbreuk. Oprichter René Roncken kan na vier jaar opgelucht ademhalen: de rechter geeft MedQ gelijk.

In 2015 richtte ondernemer Roncken met zakenpartner Robin Lucchesi het adviesbureau MedQ op. De startup ging bedrijven adviseren die medische hulpmiddelen op de Europese markt willen brengen.

Merkinbreuk

De zaken van het adviesbureau liepen goed, maar twee jaar na de oprichting liepen Roncken en Lucchesi tegen een ernstig probleem aan. Uit een recente uitspraak van de rechtbank Den Haag blijkt dat de medische groothandel Mediq hen wegens merkinbreuk voor de rechter sleepte.

Mediq is een geduchte speler die je niet graag juridisch tegenover je wil hebben. Met een omzet van 922 miljoen euro en activiteiten in dertien Europese landen is Mediq in haar eigen woorden een 'major player in global healthcare'. Bovendien is de zorggigant in handen van het Amerikaanse private equitybedrijf Advent.

Grof geschut

Mediq maakte bezwaar tegen de naam van het Limburgse bedrijfje, en haalde grof geschut uit de kast. Voor de rechter eiste de groothandel dat het adviesbureau zou stoppen met vermeende merkinbreuk, op straffe van een dwangsom. Ook claimde Mediq een schadevergoeding.

"Toen Mediq hier vier jaar geleden voor het eerst mee kwam, waren wij niet zozeer geschrokken maar vooral verbaasd", zegt oprichter René Roncken. "Waarom wil zo'n grote speler een kleine startup uit een markt duwen waarin ze zelf niet eens actief is? Daar zit blijkbaar een muggenzifter die zijn baan moet waarmaken."

Roncken en Lucchesi konden zich dan ook niet voorstellen dat Mediq gelijk zou krijgen, weigerden de naam van hun bedrijf aan te passen en lieten de zaak voorkomen.

Mee-diek

Tijdens de rechtszaak kwam Mediq met een waslijst aan argumenten, waaruit moest blijken dat MedQ inbreuk maakte op de merk- en handelsnaam. Maar de Haagse rechtbank veegde die onlangs vrijwel allemaal van tafel.

De rechter erkent dat de woordmerken wel erg op elkaar lijken omdat die slechts één letter verschillen. Maar auditief bestaat er wel een groot verschil, schrijft hij in zijn vonnis. MedQ wordt immers uitgesproken als med-kjoe of med-kuu, en Mediq als mee-diek.

Verwarring

Als beeldmerk is de overeenkomst volgens de rechter nog geringer, omdat beide bedrijven gebruikmaken van een heel andere vormgeving. Daarmee is er genoeg verschil tussen de merken, en de kans op verwarring bij klanten beperkt.

MedQ-oprichter Roncken zegt opgelucht te zijn over de uitspraak, ondanks zijn overtuiging in zijn gelijk te staan. Gedurende de jaren dat de rechtszaak zich voortsleepte, realiseerde hij zich namelijk wel dat er veel op het spel stond. "In de eerste plaats was het een kostbare zaak omdat wij een advocaat moesten inhuren. En die rekenen een aardig uurloon."

Voortbestaan op het spel

Maar ernstiger; met de zaak stond volgens Roncken het voortbestaan van zijn bedrijf op het spel. "Als Mediq toch gelijk had gekregen, had het voor ons waarschijnlijk einde verhaal betekend. Wij kunnen niet zomaar onze naam veranderen omdat die ook in allerlei documenten en registraties voor onze klanten genoemd staat. Een wijziging zou grote kosten met zich meebrengen, en misschien zelfs boetes.”

Nu Mediq de zaak verloren heeft, moet het opdraaien voor een deel van de kosten die MedQ maakte voor de rechtszaak. Daardoor komt bijna 10.000 euro terug.

Niet te hard

Woordvoerster Ragna Ouwerkerk van Mediq vindt niet dat de groothandel zich te hard opstelde. "Met onze medewerkers doen we er ontzettend veel aan om de naam Mediq synoniem te laten zijn voor kwaliteit, service en vertrouwen. We verzetten ons tegen het gebruik van de merknaam MedQ omdat we willen voorkomen dat ons merk 'verwatert' en dat een ander bedrijf meelift op onze inspanningen."

Bovendien kan het gebruik van de naam MedQ volgens haar "verwarrend zijn voor de ziekenhuizen die we ondersteunen en bij de fabrikanten met wie we samenwerken".

Of de zorggigant uit De Meern in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, kan Ouwerkerk nog niet zeggen. "Er heeft nog geen gesprek plaats gevonden met onze advocaat over vervolgstappen."