Ga naar de inhoud
Ondernemen

Ondernemerslobby: 13 miljard extra steun is niet genoeg

Cafés en restaurants zijn in veel landen gesloten. Beeld © Robin Utrecht

Het tweede steunpakket van het kabinet voor bedrijven, waar de staat zo'n 13 miljard euro voor uittrekt, is niet voldoende volgens het bedrijfsleven. De tegemoetkoming van maximaal 20.000 euro voor vaste lasten is veel te weinig, verwachten VNO-NCW en MKB Nederland.

Het gaat om de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL), die geldt voor de maanden juni tot en met augustus. Bedrijven met maximaal 250 werknemers kunnen deze aanvragen als ze minstens 30 procent minder omzet draaien vanwege de coronacrisis. 

Het geld is bedoeld voor vaste lasten, zoals huur, onderhoud, verzekeringen en leasecontracten. Dat zijn kosten die doorlopen ook als het bedrijf dicht is. Voor de loonkosten is een andere subsidie: de overheid compenseert tot 90 procent van de salarissen van personeel via de NOW-regeling. 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet blijft bedrijven steunen: 13 miljard extra, ontslagboete geschrapt

Bedrag te laag

Bij de wat grotere mkb-bedrijven die ook na het versoepelen van de coronamaatregelen nog niet op volle kracht kunnen draaien, is de 20.000 euro volgens de brancheorganisaties niet genoeg om te compenseren voor de vaste lasten die doorbetaald moeten worden.

Voor bedrijven met een omzet van enkele honderdduizenden euro's is het bedrag als je het omrekent naar percentages maar een magere tegemoetkoming, aldus het bedrijfsleven in een brief aan de Tweede Kamer. Die moet er bij het kabinet op aandringen om de regeling uit te breiden voor sectoren die nog gesloten blijven en bedrijven die aan deze sectoren leveren.

Als dat niet gebeurt, zullen bedrijven omvallen omdat ze door hun reserves heen raken, waarschuwt de branchevereniging. Als er geen extra steun komt, is het enige alternatief om dat te voorkomen het ontslaan van personeel, is de conclusie van de organisaties

Verkeerde
Lees ook:
Verkeerde code of net tussen wal en schip: noodloket dicht voor deze ondernemers

Buiten de boot

Daarnaast herhalen de belangenbehartigers hun kritiek op het feit dat de steun afhankelijk is van wat voor code een bedrijf heeft in het register van de Kamer van Koophandel. De steun afhankelijk maken van de zogeheten SBI-codes zorgt voor onbegrip over welke sectoren nu wel of niet in aanmerking komen voor steun. Sommige bedrijven vallen vanwege de code die zij hebben buiten de boot terwijl ze wel in een getroffen sector actief zijn. 

Dit is een artikel van