Ondernemen

Kroegeigenaar: 80 procent kleine cafés Amsterdam gaat omvallen

28 mei 2020 06:05 Aangepast: 31 mei 2020 10:47
Mede-eigenaar Thijs ten Kroode van brasserie 'Nel' Beeld © Roderick Veelo

Onder de bomen aan het Amstelveld in Amsterdam ligt het terras van café-restaurant Nel. Eigenaar Thijs ten Kroode is aan het passen en meten. Maandag gaat zijn zaak na elf weken van het slot. De vraag die alle café- en restauranthouders bezighoudt: is horeca in de anderhalvemetersamenleving wel rendabel?

Hoeveel mensen stonden hier vroeger op een drukke avond?

Met staande borrels, grote borrels, waren 400 tot 500 man heel normaal. Met een voetbalwedstrijd hebben we hier zelfs een keer met duizend man gestaan. Beelden uit een andere tijd.

Gaan jullie maandag open?

Ja, maandag gaan we open. Ik heb alle regels, alle protocollen. Het personeel wordt gebriefd over de looproutes en dan gaan we maandag proberen wat te draaien. Ik heb uitgerekend dat we buiten 60 zitplaatsen hebben. En binnen eventueel nog 30 erbij, voor zover mensen met dat mooie weer binnen willen zitten.

Hoe lang mogen mensen aan een tafeltje zitten?

We gaan met tijdsloten werken. Om te lunchen krijgen mensen anderhalf uur de tijd en voor een diner twee uur. En we doen niet meer dan vier personen samen, tenzij je een gezin bent. Iedereen moet van te voren reserveren, maar dat kan natuurlijk ook ter plaatse.

Geen vrijdagmiddagborrels meer?

Nee, dat fenomeen is weg. Want je kan met niet meer dan twee aan een tafel. Een beetje vrijdagmiddagborrel is 15 man door elkaar heen. Booking.com op de Herengracht kwamen hier rustig met 100 man borrelen. Dat waren toch de meest lucratieve borrels voor de horeca.

Als die tijdsloten goed werken, hoe dicht nader je dan je oude omzet op een gemiddelde avond?

Kijk, we missen sowieso de borrels. Dat is voor ons een hele belangrijke groep mensen. Drinken, snacks erbij, bedrijfsborrels op één rekening. Dat zijn de winstpakkers. Ze zeggen wel 'ze eten je arm en ze drinken je rijk', maar dat is echt zo. En we gaan nu volledig op het eten inzetten, omdat de borrels niet meer kunnen.

Is het rendabel om maandag open te gaan?

Ik denk wel dat we wat gaan verdienen, maar we gaan niet - zoals vroeger - het vet op de botten kweken voor de winter. We kunnen niet voluit gaan. En mensen moeten willen komen. Zijn ze niet te bang voor besmetting?

Je bent ook mede-eigenaar van café Krom hier even verderop. Is het openen van dat café rendabel?

Nee, ik vrees voor een drama. Ik heb daar vier tafeltjes op het terras voor steeds twee mensen. Dat zijn dus acht mensen. En binnen mag ik drie tafeltjes, dus dat zijn maximaal zes mensen. Dan ben je open voor veertien klanten. En als er één iemand alleen aan een tafeltje gaat zitten, dan pakt-ie al een tafel waar eigenlijk twee mensen aan moeten zitten.

In de maand juni wordt mijn personeel nog gedeeltelijk betaald uit de NOW-regelingen. Dan ga ik kijken wat ik kan omzetten in deze situatie. Maar ik vrees het ergste.

Wat is dat?

Dat er personeel uit moet. Met een afstand van anderhalve meter tot elkaar wordt een kroeg van 50 vierkante meter nooit rendabel. Café Krom moet het ook hebben van het borreluur: lekker volle kroeg, iedereen dicht op elkaar, leuk met vreemden praten. Dat gaat niet meer gebeuren in deze situatie.

Meerdere onderzoeken laten zien dat het virus zich in de buitenlucht nauwelijks tot niet verspreidt.

Ja, dat heb ik ook gelezen. Het zou zó fijn zijn als het RIVM de omgang in de buitenlucht zou vrijlaten. Maak er desnoods 60 centimeter van. Dat is eigenlijk de normale afstand tussen mensen. Je hoeft niet bij elkaar op schoot te zitten. Dan zou ik buiten in ieder geval al weer rendabel kunnen draaien. Zeker in deze maanden.

De winter is weer een heel ander verhaal?

Ja, dan ben je het terras kwijt vanwege het weer en mogen er in het restaurant maximaal 30 man binnen zijn. Er zijn sowieso minder mensen in de winter. Dit is echt een seizoensbedrijf.

We hadden een advocatenkantoor dat elke week kwam borrelen. De Nederlandse Bank op het Frederiksplein kwam hier lunchen en borrelen, de AFM op de Vijzelgracht idem dito. Mensen van die instellingen en bedrijven werken nu niet alleen thuis, maar de coronaregels staan hen hier geen borrels toe zoals dat vroeger was.  Dat is allemaal weg. De hele bedrijfscultuur is veranderd.

Hoe gaat dit verder?

Ik vrees het ergste als ze de huidige regels niet verder versoepelen. Ik denk dat in Amsterdam dan 80 procent van de kleine kroegen omvalt. Dan blijven echt alleen nog maar de grote bedrijven over die ruimte hebben. En dan is het de vraag of dat gezellig is, of de mensen daar wel heen willen?

Hoe gaat het financieel?

Zoals het gaat met de hele horeca: al drie maanden geen inkomsten en veel vooruitgeschoven schulden. Ik heb m'n btw niet afgedragen, de loonheffing nog niet afgedragen en de huur niet. Het moet wel een keer worden betaald. En als ik dan vanaf maandag maar 20 procent van m'n bedrijf kan draaien, dan gaat dat niet.

Heb je kunnen lenen bij de bank?

Ik had net alles terugbetaald. Negentien jaar voor gewerkt. Ik heb nu al weer tonnen geleend. Dat ging heel moeilijk bij die banken. Echt schandalig. Van de horeca-collega's die een lening hebben gevraagd bij de bank is 60 procent afgewezen. Je kunt mij niet wijsmaken dat dat allemaal ongezonde bedrijven zijn.

Hoe ging die aanvraag?

Op de dag dat we dicht moesten stonden we er goed voor. Ik zei ik tegen m'n compagnons 'kom op, de schouders eronder, we gaan een lening aanvragen'. Banken begonnen die aanvraag onmiddellijk te traineren. Iedere keer wilde de bank nieuwe informatie en daar zat dan steeds twee á drie weken tussen. Dus dat duurde en duurde maar. Uiteindelijk lukte de lening voor café restaurant Nel, maar voor café Krom zat er geen lening in.

Waarom niet?

Dat café heeft een nog klein negatief vermogen. Ontstaan door andere pech: de straat heeft langdurig open gelegen, toen de kredietcrisis en het rookverbod. Maar het café draait hele goede winsten, dus die schuld was aan het slinken. Maar de bank keek naar die schuld en niet naar hoe goed dat café loopt. Dan kom je automatisch niet in aanmerking voor een lening. Je kunt nergens terecht.

Banken hebben geen zin in slechte leningen.

Dat begrijp ik, maar ze zijn erg rigide. Je krijgt ook niet wat je vraagt. Wij wilden een flexibel krediet, want misschien hebben we het hele bedrag niet eens nodig. Nee, zegt de bank, dat moet dan toch een lening zijn.

En dan is 70 procent van de lening gewaarborgd door de staat, de bank heeft pandrecht, vorderingen op de debiteuren, we zijn allemaal hoofdelijk aansprakelijk. Ik denk dat alles bij elkaar die lening voor 180 procent gewaarborgd is en dan nog krijg je niet wat je vraagt.

En ik hád ze niet meer nodig! Maar ze hebben me weer helemaal vast.

Wordt het maandag toch een klein feestje?

Maar natuurlijk. Alle horeca-ondernemers zijn blij weer aan de slag te mogen. Wij ook. Deze crisis heeft niemand bedacht. Je kunt ook niemand de schuld geven. En we zitten er allemaal in. We gaan er vanaf maandag het beste van maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Café-eigenaar Marcel: 'Wij gaan dit overleven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van