Ondernemen

Al 20 jaar verhuurt Mike fietsen in Amsterdam, door corona moet hij terug naar Amerika

25 mei 2020 16:05 Aangepast: 25 mei 2020 21:13
Mike tijdens een tour in de polders bij Oudekerk. Beeld © Eigen foto

De coronacrisis heeft het toerisme in Amsterdam platgelegd. Een van de slachtoffers is Mike's Bike Tours. "Ik ben echt onder de indruk van de hulp die werd opgezet; het was voor mij alleen niet genoeg."

Eigenaar Mike Luksetich (50) heeft net een uur geleden de faillissementsuitspraak gekregen. Telefonisch, vanwege de coronamaatregelen.

In zijn zaak die wordt opgedoekt aan de Prins Hendrikkade, verhuurde en repareerde hij fietsen. Ook organiseerde hij fietstochten; door de hoofdstad zelf, maar ook in de omgeving. 

Eigen zaak

Mocht hij gisteren nog fietsen verkopen om wat geld binnen te harken, vanaf nu ligt alles stil. "Dat is enerzijds een opluchting: wat er nu gebeurt, ligt niet meer in mijn handen", zegt hij. "Anderzijds is het doodeng. Ik ben failliet, wat de fuck gaat er nu met me gebeuren?"

Eind jaren '90 kwam Mike vanuit de Verenigde Staten naar Nederland. Via de Dutch-American Friendship Treaty kon hij met een relatief kleine investering zijn eigen zaak beginnen en kreeg hij een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondanks overheidshulp failliet tijdens coronacrisis: en dan?

Flink in de problemen

"Het was lang en hard werken, maar het liep. Eind vorig jaar had ik gegadigden om de zaak over te nemen. Ik zou de boel verkopen, mijn huis verkopen en daar één of twee ton aan overhouden. Niet heel veel geld, maar genoeg om seizoenswerk in de VS af te wisselen met zomers in Nederland en zo naar mijn pensioen toe te werken."

Maar toen brak het coronavirus uit in China. "Ik heb veel (schoon)familie in Azië wonen", zegt Mike. "Ik hoorde van hen wat er gebeurde, en realiseerde me dat we in Nederland -dat het toerisme in Nederland- flink in de problemen zou komen."

'Het was alleen niet genoeg'

Na de afkondiging van de lockdown half maart droogde de aanloop van klanten abrupt op en moest hij wel aankloppen bij de overheid voor steun, om lopende rekeningen te betalen, de huur en de belastingen. Bij zijn bank had hij ook een overbruggingskrediet van ruim 80 duizend euro aangevraagd.

"Maar omdat ik onder allerlei oude regels viel, konden ze dat niet rond krijgen. Daar ben ik achteraf wel dankbaar voor; dat was nog een extra schuld geweest die ik had moeten afbetalen."

Voor de noodpakketten heeft hij niets dan lof. "Ik ben echt onder de indruk van de hulp die werd opgezet, de NOW, de Tozo, de TOGS. Iedereen heeft zijn best gedaan om me te helpen, de Kamer van Koophandel, de gemeente. Het was voor mij alleen niet genoeg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regels coronabijstand ondernemers aangescherpt: toch partnertoets

Rijbewijs opnieuw halen

De toekomst ziet er nu heel anders uit voor Mike. "Ken je het verhaal van Moby Dick? Aan het einde raakt kapitein Ahab verstrikt in de touwen waarmee hij het beest wilde vangen en gaat samen met hem ten onder. Zo voel ik me nu ook."

Al twee maanden heeft hij amper geslapen, zegt Mike. "Een tijdje geleden belde mijn moeder op, dat mijn vader was opgenomen vanwege hartproblemen. Zij wonen in Las Vegas, de werkloosheid is daar nu 30 procent."

Toch is dat wel waar hij heen gaat. "De huren hier in Amsterdam kan ik niet meer betalen. Voor de bijstand kom ik niet in aanmerking en een nieuwe zaak mag ik de komende vijf jaar ook niet beginnen. Hopelijk kan ik einde zomer naar mijn ouders, als er nog vluchten gaan tenminste. Dan mijn rijbewijs weer halen en misschien bij Amazon aan de slag, in zo'n distributiecentrum?"

Loyaliteit

Het hardste gelag is misschien nog wel dat hij acht mensen in dienst had, die nu ook op straat staan. "Ik was er altijd trots op dat ik geen zzp'ers voor me had werken. Loyaliteit vond ik belangrijk, dat je wist wat je aan mensen had en zij wat ze aan jou hadden. Wat gaan zij nu in hemelsnaam doen?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van