Business

Kadaster stuurt burgers en bedrijven te hoge rekening

22 mei 2020 06:20 Aangepast: 22 mei 2020 08:25
Het Kadaster houdt bij wie eigenaar is van huizen en stukken grond. Beeld © Erik van 't Woud / Hollandse Hoogte

Het Kadaster heeft jarenlang burgers en bedrijven een hogere rekening gestuurd voor diensten dan nodig was. Dat deed de dienst om andere zaken te financieren, maar dat is tegen de begrotingsregels van de overheid. 

De dienst, die gegevens over land- en gebouwenbezit in Nederland bijhoudt, verhoogde begin dit jaar de tarieven die bedrijven en burgers betalen met 5 procent.

Drie procent daarvan is vanwege inflatie en de stijging van de lonen. Maar twee procent is 'een algemene verhoging', zonder dat verder wordt uitgelegd wat daarvoor de reden is. Het tarief voor wie online informatie over een huis wil checken, steeg zelfs met ruim 13 procent, tot 2,95 euro. 

'Verhoging is raar'

Die verhoging is raar, oordeelt de Algemene Rekenkamer die de financiën van de overheidsdienst onder de loep nam. Want de dienst haalde in de afgelopen jaren genoeg geld op om de tarieven te verlagen, constateert de Rekenkamer, die als taak heeft om te controleren of overheidsgeld wel volgens de regels wordt uitgegeven.

Bij het Kadaster, dat valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), is dat niet het geval. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rekenkamer: voorschot Wiebes van 90 miljoen voor NAM niet in de haak

104,1 miljoen

In de periode van 2015 tot en met 2018 haalde de dienst maar liefst 104,1 miljoen euro méér op dan nodig was om de kosten te dekken. Dat mag niet, de dienst mag inkomsten alleen gebruiken om de kosten te dekken van de diensten die het levert en niet om andere zaken van te betalen. Dat heet 'kruissubsidiëring' en is verboden. 

De dienst deed dit toch. Het Kadaster gebruikte het geld onder meer voor het uitvoeren van it-projecten. Een deel daarvan was voor het ministerie van BZK, maar dat hoefde daar niet voor te betalen. 

Te beperkt toezicht ministerie

Het ministerie van BZK krijgt ook een tik op de vingers, want het heeft 'te beperkt' toezicht gehouden, aldus de Rekenkamer. Het ministerie, dat toestemming heeft gegeven voor de verhoging van de tarieven, laat in een reactie op het rapport weten dat het best kan: hoge reserves en een verhoging van de tarieven.

Verder wijst het ministerie er nog op dat er in 2016 en 2017 nog tarieven zijn verlaagd. Scherper toezicht om 'kruissubsidiëring' te voorkomen is volgens het ministerie niet nodig, omdat hier in het verleden al afspraken over zijn gemaakt en er al met het Kadaster over gesproken wordt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rekenkamer haalt uit naar kabinet: aankoop aandelen Air France-KLM onrechtmatig

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van