Ondernemen

Ook 'oude' NOW-regeling aangepast: toch een oplossing voor seizoensbedrijven

20 mei 2020 17:10 Aangepast: 21 mei 2020 08:11
Strandtenten hebben het zwaar. Beeld © ANP

Vandaag kondigde minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees aan dat de NOW-regeling wordt verlengd én wordt aangepast. Opvallend is dat de loonsteun die begin juni afloopt, op de valreep een update krijgt. Daarmee lost de minister met terugwerkende kracht een aantal grote problemen voor bedrijven op.

Bedrijven die meer dan 20 procent omzetverlies lijden door de crisis, kunnen een beroep doen op de NOW. De staat vergoedt dan tot maximaal 90 procent van de loonkosten, afhankelijk van hoe groot het omzetverlies is.

Werk niet voor seizoensbedrijven

Voor seizoensgebonden bedrijven werkt de regeling niet goed. Want voor de hoogte van de loonsom waarvoor ze subsidie kunnen krijgen, geldt januari als referentiemaand. Voor bijvoorbeeld strandtenten heeft dat geen zin, want die hebben in januari vrijwel niemand in dienst. Terwijl ze in de maanden maart, april en mei, waarvoor ze subsidie aanvragen, veel meer personeel hebben.

Met andere woorden: de seizoensbedrijven kunnen amper tot geen overheidssteun krijgen van de overheid voor het in dienst houden van hun werknemers, omdat die te laat aan de slag gingen.

Maart in plaats van januari

Met terugwerkende kracht kunnen deze bedrijven nu alsnog subsidie aanvragen. Als de loonsom in de maanden maart tot en met mei hoger is dan driemaal de loonsom van januari, dan wordt de loonsom van de maand maart leidend voor het bepalen van het subsidiebedrag.

Bedrijven die al NOW hebben aangevraagd onder de oude regels, maar die wel een hogere loonsom hebben in de maanden maart tot en met mei, zullen automatisch alsnog gaan profiteren van de wijziging. Ook niet-seizoensbedrijven waarvan de gemiddelde loonsom in maart-april-mei hoger uitpakte dan in januari profiteren mee.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Kabinet blijft bedrijven steunen: 13 miljard extra, ontslagboete geschrapt

Goed nieuws voor overnemers

Ook voor bedrijven die een overname hebben gedaan in de loop van 2019 of de eerste twee maanden van dit jaar, is er iets belangrijks gewijzigd. Zij liepen namelijk tegen een ander probleem aan: de bepaling van de omzetdaling.

De omzetdaling wordt namelijk berekend door 25 procent van de omzet van 2019 te pakken en dat af te zetten tegen de verwachte omzet over de maanden maart, april en mei, of een periode van drie maanden die start in een van deze drie maanden.

Vertekend beeld

Bedrijven die een overname hebben gedaan komen dan bedrogen uit, omdat hun gemiddelde omzet per drie maanden in die berekening veel lager is dan de omzet sinds de overname. Daardoor lijkt de omzetdaling ook kleiner te zijn, en dus krijgen ze te weinig subsidie.

Dat is nu aangepast. Om de omzet van voor de crisis te bepalen wordt vanaf nu gekeken naar de omzet sinds de overname, en dat bedrag wordt omgerekend naar een periode van drie maanden.

Bedrijven die pas na januari een overname hebben gedaan, zaten met nog een probleem. Namelijk dat, net als bij de seizoensbedrijven, de loonsom van januari een vertekend beeld gaf. Zij hadden immers na die tijd meer personeel erbij gekregen. Maar omdat de regeling voor seizoensbedrijven voor ieder bedrijf geldt, is ook dat probleem opgelost.

Dertiende maand

Een ander probleem dat opdook nadat de regeling al was verzonnen: veel bedrijven geven hun personeel in januari, de referentiemaand voor de loonsom, een dertiende maand. Daardoor was hun loonsom in januari niet representatief, want veel te hoog.

Geen ramp, maar het leidde tot een te hoge subsidie, die het bedrijf later zou moeten terugbetalen. De dertiende maand wordt vanaf nu uit de loonsom gefilterd.

Langer aanvragen

Omdat de wijzigingen in de regeling ertoe leiden dat sommige bedrijven nu toch in aanmerking komen voor de regeling, en andere bedrijven misschien nu toch gebruik willen maken van de NOW, kan de subsidie voor de eerste drie maanden ook nog iets langer aangevraagd worden: tot en met 5 juni. Die datum was tot nu toe tot en met 31 mei.

RTL Z is verhuisd

RTL Z is verhuisd. Wil je niets missen van onze laatste artikelen, video's, koersen en uitzendingen? Check RTLNieuws.nl/economie of download de RTL Nieuws-app (Android / iOS). Zie je daar!

Je kunt ons verder blijven volgen via Facebook, TwitterInstagram, LinkedIn en YouTube.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van