Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner Online Seminar

Stemmen, stukken & cijfers: een online AVA bespaart meer dan tijd

20 mei 2020 15:49 Aangepast: 27 mei 2020 10:51

Beursgenoteerde ondernemingen hebben juist nu de verplichting hun aandeelhouders zo goed mogelijk te informeren. Dankzij een online seminar kan de aandeelhoudersvergadering in tijden van social distancing gewoon doorgaan.

Ook voor corona kostte het periodiek op de hoogte brengen van aandeelhouders al de nodige tijd en moeite, zegt Marthijn Pieters, ceo van Online Seminar. Het cijferseizoen brengt nu eenmaal de nodige verplichtingen met zich mee. Naast de persconferentie en een roadshow langs de belangrijkste grote aandeelhouders is er natuurlijk hét klapstuk: de grote aandeelhoudervergadering waar gestemd wordt en aandeelhouders vragen kunnen stellen over de koers en toekomst van het bedrijf.

Van fysiek naar online

“Maar dat zit er momenteel allemaal even niet in.”, aldus Pieters. “Nu persoonlijk contact uit den boze is en het organiseren van grote events voorlopig zelfs onmogelijk, is het tijd om van de nood een deugd te maken”, stelt hij. Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat de verschuiving van fysiek naar online de eisen van een ‘gewone’ aandeelhoudersvergadering respecteert. Dus: veilig, gericht op privacy en interactief.

Sommige bedrijven zoals het Leidse biotechbedrijf Pharming deden al voor de crisis ervaring op met een online AVA. Om de jaar- en kwartaalcijfers te delen, zetten ze sinds 2019 webinars op. Volgens de bestuurders scheelt dat niet alleen de tijd- en energierovende trip langs internationale aandeelhouders. Ook aandeelhouders die voorheen niet werden bezocht worden nu direct geïnformeerd. Pieters: "Tijd was voor hen een van de belangrijkste redenen om voor webinars te kiezen."

In de lead

Pieters zegt dat het organiseren van een virtuele aandeelhoudersvergadering eenvoudig te realiseren valt. De omgeving is afgeschermd. Alleen aandeelhouders krijgen toegang tot het webinar. Tijdens het event kunnen zij, net als in de echte wereld, online vragen stellen. Bij stemmingen is de uitslag real-time te volgen of direct na het event beschikbaar. Data die opgeslagen wordt is veilig en kan door de organisator van het AVA zelf worden verwijderd. Volgens Pieters draagt dat sterk bij aan de transparantie: "De organisator is, kortom, volledig in de lead."

Bij eerdere online AVA’s bleek dat juist het online model drempels wegneemt die een fysieke bijeenkomst nogal eens opwerpt. Volgens Pieters worden aandeelhoudersvergaderingen niet altijd even goed bezocht, juist vanwege de tijd en moeite die dat kost. Vanuit een studio kan de leiding van een onderneming met audiovisuele middelen veel beter het verhaal vertellen. Een online broadcast is bovendien makkelijker te volgen, gewoon vanuit huis. "Je zult zien dat het bereik toeneemt."

Sentiment peilen

Een online AVA werkt twee kanten op, aldus Pieters. Niet alleen kun je als afzender zo veel mogelijk informatie helder met de aandeelhouders delen. Ook de vragen, het stemgedrag en het sentiment tijdens een vergadering kan worden gemeten. Dit levert interessante inzichten waarmee het bedrijf beslissingen kan nemen op het gebied van marketing, productontwikkeling en de algemene koers.

Tot slot is er natuurlijk de privacy. Pieters: ‘Online Seminar is ISO 27001-gecertificeerd en volledig GDPR-proof. Kortom, 100% beveiligde datastromen voor, tijdens en na de online uitzending. De veiligheid staat uiteraard voorop.’

Ga voor meer informatie en inspiratie over online AVA’s naar de website van Online Seminar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van