Ga naar de inhoud
Ondernemen

Reisbranche houdt poot stijf over vouchers: 'Eigen belang van de klant'

Voorbereidingen voor het strandseizoen in Griekenland, mei 2020. Beeld © AFP

De reisbranche is ontevreden dat vliegmaatschappijen hun klanten de keuze moeten geven tussen geld terug of een voucher. Bedrijven die het nu nog redden, komen hierdoor in de problemen, waarschuwt Sunweb. En als een bedrijf failliet gaat, kunnen consumenten helemaal fluiten naar hun geld.

Geld terugbetalen aan klanten vanwege geannuleerde vakanties kan alleen met steun van de overheid, laat Mattijs ten Brink, de ceo van Sunweb Group weten. Daarom blijft zijn bedrijf bij het beleid van vouchers uitdelen aan vakantiegangers waarvan de vakantie is geannuleerd. 

Het bedrijf geeft wel gehoor aan de oproep van de Europese commissie om de vouchers aantrekkelijker te maken voor de ontvangers. Dat gebeurt onder meer door de garantie dat de reiziger z'n geld niet kwijt is bij een faillissement en geld terug na een jaar. 

Garantiefonds
Lees ook:
Garantiefonds dekt coronavoucher tot juni, maar middelen beperkt

Sunweb blijft bij vouchers

De Sunweb-ceo wil in gesprek met het kabinet, om te voorkomen dat ook reisbedrijven hun klanten de keuze moeten geven tussen een voucher of hun geld direct terug. "Deze voucher is een vorm van solidariteit én de beste oplossing voor reizigers, de waarde van de originele boeking wordt op deze manier gegarandeerd", aldus Ten Brink. 

De Europese Commissie hamerde er woensdag nog eens op consumenten de keuze krijgen, omdat het recht op geld terug is verankerd in Europese wetgeving. Nederland kreeg zelfs een diplomatieke tik op de vingers, omdat het vliegmaatschappijen toestond om die keuze níet te bieden

EU
Lees ook:
EU dreigt Nederland met juridische stappen om voucherbeleid

Geld terug betalen? Duurt lang

Volgens brancheorganisatie ANVR houden de reisbedrijven zich wel aan die regels, alleen duurt het langer dan de maximale 14 dagen om het geld terug te betalen. "Het lukt ons nu niet", is de verklaring van de ANVR.

De branche houdt liever vast aan de voucherregeling, die is goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). En daar is volgens de branche ook in het belang van de klant. De vouchers zijn gedekt onder garantiefonds SGR, dus klanten zijn hun geld dan niet kwijt als het bedrijf failliet gaat. Als ze hun geld terugvragen, maar het bedrijf in de tussentijd failliet gaat, dan is dat niet gedekt, aldus de ANVR.

Garantie
Lees ook:
Garantie voor klanten Sunweb: dezelfde reis voor dezelfde prijs bij voucher