Ondernemen

Toeristen weg, hostel dicht: corona raakt ook Nederlandse ondernemers in het buitenland

18 mei 2020 06:17 Aangepast: 18 mei 2020 11:07
De deuren van het hostel in Léon zijn al weken gesloten. Beeld © Facebook Poco a Poco Hostel

Nederlanders zijn een reislustig volkje. Niet zo gek dus dat er genoeg Nederlandse ondernemers zijn die hun bestaan elders hebben gevonden. Maar nu er geen toeristen komen, hebben ze het lastig. Het hostel is gesloten, de koffiebar is dicht, leerlingen voor de duikschool zijn er niet. En ondernemen in den vreemde was al niet altijd even makkelijk.

Het ging net weer een paar maanden goed met hostel Poco a Poco in Nicaragua. Toeristen durfden het weer aan om een bezoek te brengen aan het land dat maandenlang werd geteisterd door politieke onrust.

Al het personeel moeten ontslaan

"We zijn drie maanden winstgevend geweest en toen kwam alweer de volgende crisis", vertelt Wouter van Straten. Samen met zijn vriendin Sophie runt hij een hostel en een koffiebar in Léon, een stad die populair is bij backpackers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders in Nicaragua zitten te springen om toeristen

Hoewel Nicaragua geen lockdown kent en de overheid wil dat het gewone leven gewoon doorgaat, hebben Wouter en Sophie hun beide zaken snel gesloten. Al het personeel, achttien man, hebben ze noodgedwongen ontslagen. "Dat is superpijnlijk. Die mensen werkten al jaren voor ons."

Wel kreeg iedereen een ontslagvergoeding mee.

Niet opnieuw risico nemen

Ondernemen is ook risico's mijden, legt Van Straten uit. "Bij de vorige crisis wilden we zo lang mogelijk openblijven. Maar dat kostte enorm veel tijd, energie, geld en emotie. Daarom hebben we nu voor onszelf gekozen. Een fijn besluit, we hebben minder kosten."

Steun vanuit de overheid, zoals in Nederland, is er in Nicaragua niet. Wel hebben ze geregeld dat er geen huur betaald hoeft te worden voor het hostel. Voor de koffiebar is de huur verlaagd. "We hebben een buffer om het tot het einde van het jaar uit te zingen."

Het hostel is sinds 22 maart gesloten:

Als is het maar de vraag of er tegen die tijd weer toeristen zijn. In de tussentijd vermaken de twee zich met yoga, sporten, naar het strand gaan en Netflixen. "En we hebben een vijf maanden oude baby. Een schatje. Daar komen we de dagen wel mee door."

Duikschool sluiten geeft ook rust

Tienduizenden kilometers verderop ligt ook het bedrijf van de Brabantse Robert Rhemrev stil. Hij ruilde noodgedwongen de drukte van zijn Thaise duikschool op eiland Koh Tao in voor de rust op het platteland in het noorden van Thailand, waar zijn vriendin woont.

"Ik heb geen verantwoordelijkheid op dit moment. De duikshop is dicht, de boot ligt in de haven. Het is ook een moment van rust. Ik hoef me nergens druk om te maken. Ik kan wel open gaan, maar er zijn toch geen klanten", reageert hij nuchter.

Bijzondere vissen, helderder water

Hij mist zijn duikschool wel. "Ik mis het contact met de staf. Het werk wat we deden is heel leuk. Het is een hobby die een bedrijf is geworden", vertelt Rhemrev. Omdat er nu geen toeristen zijn en er nauwelijks gedoken wordt, heeft de natuur vrij spel. "Er worden veel vissen gespot die we normaal nooit zien. En het water schijnt heel helder te zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Droombaan: Robert runt zijn eigen duikschool op tropisch Koh Tao

Terug naar Koh Tao gaan zit er even niet in. Hoewel Thailand het toerisme weer langzaam de ruimte geeft en duikscholen weer open mogen, zijn de regels op het afgelegen eiland streng. Wie het lukt om te arriveren – er varen nauwelijks boten – moet veertien dagen in quarantaine. Daar heeft Rhemrev geen zin in.

Hopen op het hoogseizoen

Hij denkt dat in december, als het Thaise hoogseizoen begint, het toerisme weer normaal is. Dat is vooral afhankelijk van het beleid omtrent reizen in Europa, waar de meeste duikleerlingen vandaan komen.

Maar hij sluit niet uit dat er voorgoed een einde komt aan het massatoerisme. "Het einde van de duikindustrie door corona, dat zou kunnen. Ik ben wel een zwartdenkertje."

Financieel vooral zwaar voor Thaise staf

Tot die tijd moet het personeel overleven op de minieme steun die de Thaise overheid geeft. Daar maakt de duikschoolhouder zich zorgen over.

"De school zal nog wel even door kunnen gaan zonder inkomsten. Ik mag van geluk spreken dat het laagseizoen is bij ons."

De rolluiken zijn omlaag. Op het bord is te lezen dat de duikschool gesloten is. De rolluiken zijn omlaag. Op het bord is te lezen dat de duikschool gesloten is.

Oostenrijks hotel stond toch al leeg

Iets dichterbij huis, in Oostenrijk, runnen Hans Bruns en Nel Griffioen hun zogenoemde Proefhotel. Dat hotel verhuren ze aan Nederlandse ondernemers in spe, die een paar maanden willen proeven aan een 'Ik Vertrek-avontuur'. In die maanden zwaaien ze, met hulp van Bruns en Griffioen, de scepter in het hotel.

Als geluk bij een ongeluk heeft het Proefhotel weinig last gehad van de coronacrisis. Net voor die in Europa losbarstte, verlieten de laatste proefondernemers Oostenrijk. Het hotel stond dus sowieso al leeg deze maanden. "We hebben niet zo veel gemerkt van corona", vertelt Griffioen.

Toch gaat deze zomer een nieuw Nederlands gezin de uitdaging aan in het Proefhotel. Hun verwachting is dat de grenzen deze zomer weer open zijn en dat toerisme gewoon weer mogelijk is. "Het ziet er goed uit voor Oostenrijk en we zien dat Nederlanders graag naar de bergen willen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proefhotel: laat 'Ik vertrek' niet 'Ik verrek' worden

Hulp voor andere ondernemers

Griffioen heeft de afgelopen weken niet stilgezeten. Om andere ondernemers in de toeristische sector te helpen, bedacht ze de webshop Droompplekkado. Het is een platform met lokale souvenirs om de vakantiesfeer naar Nederland te brengen. Je koopt er bijvoorbeeld kaas uit Zweden, keramiek uit Portugal of kruiden uit Italië.

Twintig Nederlandse en Vlaamse eigenaren van hotels, vakantiehuizen en bed and breakfasts in heel Europa verkopen spullen via de site. 'Het is geen volledig verdienmodel', maar iedere euro is meegenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van