Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Cashen met schaarse restaurantplekken: 'Wat de gek ervoor geeft'

14 mei 2020 15:29 Aangepast: 18 mei 2020 08:21
Beeld © iStock

In een poging hun misgelopen omzet terug te halen, kunnen restaurants hun laatst beschikbare tafeltjes veilen. Via een nieuw platform kan je nu bieden op die schaarse dinerplek. Spontaan uit eten tijdens corona wordt dan een kwestie van: hoeveel geld heb je ervoor over?

Bij de knop

Veel mensen zaten met hun vinger bij de reserveerknop, toen premier Rutte tijdens een recente persconferentie de geplande openingsdatum van de horeca aankondigde. Restaurants mogen - mits de omstandigheden het toelaten - vanaf 1 juni weer open, maar uitsluitend op reservering met een maximum van 30 gasten tegelijk. 

Veel horecazaken werden overspoeld met reserveringen en zitten nu al compleet volgeboekt.  Maar voor wie toch op de bonnefooi uit eten wil, is er nu een mogelijkheid. Je moet dan wel bereid zijn om in de buidel te tasten. Platform Laatstetafels.nl veilt voor restaurants hun laatst beschikbare plekken.

Steuntje in de rug

"Die horecaondernemer heeft zo iets in handen om een stukje verloren omzet terug te verdienen", legt Jelmer Schortinghuis uit. Via zijn website – die over twee dagen live gaat – kunnen restaurantiers hun laatst beschikbare tafeltjes ter bieding aanbieden. 

Het initiatief is naar eigen zeggen bedoeld om de horeca een steuntje in de rug te geven. De volledige veilingopbrengst gaat dan ook naar het restaurant. Wel betaalt de klant een toeslag van 10 tot 15 procent aan het platform, bovenop het geboden bedrag. Tientallen restaurants zouden zich al hebben aangemeld.

Om een tafeltje te bemachtigen kan je op Laatstetafels.nl kiezen uit de aangesloten restaurants. "Zij kunnen zelf bepalen hoeveel tafels ze op deze manier beschikbaar stellen en om welk tijdsslot het gaat", legt Schortinghuis uit. Dat kan nog voor diezelfde middag of avond zijn of pas over een paar dagen.

Zie je een tijdslot dat je wil hebben, dan kan je daarop bieden. Afhankelijk van het restaurant heeft de veiling een starttarief. Bij veel interesse kan het biedbedrag fors oplopen. "Mensen hebben echt wel wat over hebben voor een plekje in hun favoriete restaurant na maanden wachten. Het is dan echt wat de gek ervoor geeft." 

Uit eten wordt voorrecht

Toch kijkt de branchevereniging er met gemengde gevoelens naar. "Uit eten gaan mag geen voorrecht worden voor mensen met een grote portemonnee", waarschuwt Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland. "Een gast extra laten betalen voor een tafel - je kan het slim ondernemen noemen, maar ook een slaatje slaan uit de crisis", aldus Beljaarts.

"Dat laatste is natuurlijk verre van sympathiek". Toch staat hij open voor initiatieven die de horeca weer wat spek op de botten moeten geven. "Innovatie in deze tijden zien we overal om ons heen en juichen we toe".

Want met die aangepaste capaciteit van dertig personen, moeten ondernemers wel proberen dezelfde omzet als voorheen te draaien. Naast het veilen van tafels wordt er ook gekeken naar het verhogen van menuprijzen. Volgens The Fork geeft zo'n 12,5 procent van de restaurateurs aan van plan te zijn hogere bedragen te gaan rekenen. 

 

 

 

Miniatuurvoorbeeld
Reserveren en anderhalve meter afstand

Zo gaat het straks als je naar de kroeg of een restaurant wil

Miniatuurvoorbeeld
Open op reservering

Buitenterrassen open met 1,5 meter, binnen gaat op reservering

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van