Business

'Helft winkelbedrijven heeft geen crisisafspraken over huur'

12 mei 2020 16:43
Lege winkelstraten, vaak geen huuruitstel. Beeld © ANP

Veel winkelbedrijven komen door de coronacrisis in de problemen, omdat zij geen afspraken met de verhuurders van het winkelpand konden maken over lastenverlichting of een betaalpauze.

Dat stelt de koepelorganisatie Detailhandel Nederland op basis van eigen onderzoek.

De brancheorganisatie pleit voor het evenredig dragen van de lasten van de crisis, waarbij ook vastgoedbedrijven hun verlies deels moeten nemen. Belangenverenigingen van vastgoedbeleggers vinden juist dat er niet alleen aan huur moet worden gedacht als het om lastenverlichting gaat.

Grote last

Uit navraag onder 250 winkelbedrijven door Detailhandel Nederland komt naar voren dat de helft van de ondervraagden geen nieuwe afspraken heeft kunnen maken over de huurverplichting. Doordat de omzetten grotendeels zijn weggevallen, is dit vaak een te grote last.

Bijna alle winkeliers hebben contact gehad of gezocht met de verhuurder om een regeling te bespreken. De retailers die wel afspraken maakten, hebben vooral een opschorting of een gedeeltelijke opschorting van de huursom gekregen over april en mei. Over kwijtscheldingen zijn vrijwel geen afspraken gemaakt.

Stroef

Volgens Detailhandel Nederland lopen onderhandelingen veelal stroef. Bij sommige grote internationale verhuurders is het moeilijk om überhaupt met elkaar in gesprek te gaan. De organisatie wil zo snel mogelijk in gesprek met partijen als vastgoedinvesteerders, banken en het ministerie over hoe de sector door de crisis te loodsen.

Begin april bereikten onder andere de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) en Detailhandel Nederland nog overeenstemming over een richtlijn om getroffen winkeliers te ontzien.

In dit 'gentlemen's agreement' maakten de partijen afspraken over het opschorten van de huur voor de maanden april, mei en juni. Daarbij was het uitgangspunt: zoveel mogelijk verlichting met een minimum van 50 procent opschorting, oplopend tot 100 procent, mits dat mogelijk is voor de verhuurder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ministerie zet pandeigenaren onder druk om winkelhuren te verlagen'

'Denk niet alleen aan huur'

Maar volgens Vastgoed Belang ligt de focus nu te veel op de huur. Voor kwijtschelding van huren vindt de vereniging van particuliere verhuurders het nog te vroeg. Deze last is volgens Vastgoed Belang doorgaans 5 tot 15 procent van de omzet. "Alleen huurkwijtschelding volstaat niet", zo klinkt het.

De vastgoedinvesteerders zouden juist creatief meedenken om winkeliers bij te staan. Maar waar voor winkelbedrijven een en ander is geregeld, zijn voor verhuurders geen extra regelingen getroffen. "Er zitten grenzen aan wat mogelijk is", aldus Vastgoed Belang.

De uitleg van IVBN sluit grotendeels aan bij die van Vastgoed Belang. IVBN-directeur Frank van Blokland benadrukt dat investeerders geen belang hebben bij omvallende retailers. Met de meeste mkb'ers is volgens hem overeenstemming bereikt. Het eventueel kwijtschelden van huren is volgens Van Blokland voor een later moment.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van