Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Nederlandse dochter van Iers luchtvaartbedrijf CityJet failliet

11 mei 2020 11:43 Aangepast: 11 mei 2020 15:23
Onder de Nederlandse BV van Cityjet vallen onder meer 35 Nederlandse piloten. Beeld © ANP

De Nederlandse dochter van de Ierse luchtvaartmaatschappij CityJet is failliet. Dat blijkt uit het Centraal Insolventieregister.

CityJet BV op Schiphol is de Nederlandse dochter van het gelijknamige luchtvaartbedrijf uit Ierland, dat op haar beurt tot 2014 een dochteronderneming van Air France-KLM was.

CityJet bezit een vloot van 30 vliegtuigen die tussen Europese bestemmingen vliegen. Bij de middelgrote luchtvaartmaatschappij werken bijna 1200 mensen, waarvan ruim 400 in thuisland Ierland.

Uitstel van betaling

Medio april vroeg de Ierse moeder uitstel van betaling aan. Het laatste zetje daarvoor was de coronacrisis, die CityJet dwong om haar toestellen aan de grond te houden. Maar volgens de Irish Times stond de luchtvaartmaatschappij er al niet goed voor.

Zo zouden er in 2018 en 2019 verliezen zijn geleden en is er sprake van een discussie met de Ierse belastingdienst over een vordering van 23 miljoen. De totale schuldenlast van CityJet zou 500 miljoen euro bedragen.

Nederlandse lonen onbetaald

Eind april liet de Ierse moeder al weten de lonen van de 35 Nederlandse piloten die onder de Nederlandse bv van het bedrijf vallen, niet meer te kunnen betalen. Nu blijkt dat die Nederlandse bv vorige week failliet is verklaard.

Curator Daniël Sjouke was vanochtend onbereikbaar voor een toelichting. Daardoor is onduidelijk hoeveel mensen in totaal voor de Nederlandse tak werken. Volgens een bron die anoniem wil blijven, zouden de activiteiten in Brussel ook onder de Nederlandse vennootschap vallen. Daar zouden 90 mensen werken, naast piloten ook cabinepersoneel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Air France-KLM rondt verkoop CityJet af

Roerige geschiedenis

CityJet bestaat nog maar 27 jaar, maar kent een roerige geschiedenis. Het bedrijf werd in 1993 opgericht door de Ierse ondernemer Pat Bryne. In 2000 werd het bedrijf overgenomen door Air France, dat niet veel later samenging met KLM.

In 2014 stootte Air France-KLM ondanks protest van de piloten het bedrijf weer af. CityJet kwam in handen van de Duitse investeerder Intro Aviation. Na een sanering verkochten de Duitsers het bedrijf in 2016 weer terug aan de oprichter.

Afgelopen jaren leek het goed te gaan met CityJet. Het bedrijf groeide flink en richtte vorig jaar nog samen met KLM een nieuw Belgisch luchtvaartbedrijf op; Air Antwerp. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van