Ga naar de inhoud
Ondernemen

Drukte bij oppas zorgbehoevend kind: 'Gemeente betaalt mee'

Team Zorgoppas met Harm Ballegooy voorop. Beeld © Zorgoppas

Zorgoppas helpt ouders met kinderen die extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze autisme of een handicap hebben, aan een geschikte oppas. Zeven Nederlandse gemeenten betalen al mee aan de dienst. Door corona is de vraag flink gegroeid en het bedrijf hoopt dat meer gemeenten aanhaken.

In de afgelopen weken kwamen er steeds meer reacties binnen van ouders, vertelt Harm van Ballegooy, oprichter van Zorgoppas. Scholen dicht, opvang dicht. Maar het werk gaat door en ouders willen hoe dan ook hulp. "Er zijn oppasdiensten genoeg, maar voor kinderen die een beetje extra nodig hebben was er niets."

Worstelen
Lees ook:
Worstelen met kinderopvang: dit zijn je rechten

Online dienst

"Door de coronacrisis kregen we tientallen extra aanvragen, ook van ouders in gemeenten waar we nog niet mee samenwerken", vertelt hij. Met een team van zes verwerkt hij verzoeken uit het hele land. "Het kan, want onze dienst is vooral online, maar we zoeken wel personeel."

Zorgoppas werkt onder meer samen met de gemeenten van Amsterdam, Tilburg en Den Bosch. Regelen de ouders een oppas via het bedrijf van Van Ballegooy, dan betalen die gemeenten mee. Ouders betalen 7,50 per uur en de gemeente 14 euro, zegt de ondernemer. Daar komt nog een maandelijkse fee van enkele euro's bij.

Geen gemeentelijke rompslomp

Zo houdt het bedrijf naar eigen zeggen de oppas voor de ouder betaalbaar. Het is een handig systeem dat de tijdrovende aanvraag van financiële hulp bij de gemeente kan omzeilen, zegt de ondernemer. Een indicatie of persoonsgebondenbudget, waarmee ouders zorg kunnen inkopen, zijn niet nodig.

Van Ballegooy tikt dat direct af bij de gemeente en zorgt ook voor een geschikte oppas. "Je hoeft niet eerst in allerlei hoepels te springen wil je een avondje uit kunnen", aldus de ondernemer.

Gemeenten werken mee

Een aantal gemeenten werken mee aan Zorgoppas. "We hebben ook de taak om mantelzorgers te ontlasten", zegt Hetty Oomens van de gemeente Den Bosch over de samenwerking. Ouders melden zich direct bij het bedrijf, via een gesprek wordt bepaald of ze hulp kunnen krijgen. "Niemand verzint namelijk een gehandicapt kind", zegt Van Ballegooy. 

Zijn bedrijf stemt van te voren samen met de gemeente af hoeveel ouders hij kan helpen. Daarvoor maakt de gemeente dan een budget, 'waarbinnen ik moet blijven', aldus de ondernemer. Hij doet naderhand ook weer verslag bij de gemeente.

Gemeenten worstelen

Het zou namelijk schelen in administratie en kosten. Gemeenten worstelen met financiële tekorten door het groeiende beroep opdat wordt gedaan op jeugdzorg, zegt het Nederlands Jeugdinstituut. Bijna 1 op de 8 kinderen tot 18 jaar krijgt een vorm van jeugdzorg, waaronder ook het pgb valt.

Van Ballegooy ontzorgt naar eigen zeggen ouders en gemeenten. De vraag is gegroeid door het vele thuiswerken, maar zal dat in de toekomst niet kleiner worden, denkt hij. "Ik verwacht dit jaar een verdriedubbeling van mijn omzet, we gaan richting de 9 ton. Maar we groeiden sowieso al."

Nieuwe gemeenten aanhaken

De uitdaging is nu wel om nieuwe gemeenten aan te haken, want voor ouders uit gemeenten waar het bedrijf niet mee werkt, geldt dat ze zelf het volle pond betalen. Niet iedereen kan dat. Het levert bovendien minder marge op voor het bedrijf. "Maar we willen hen geen nee verkopen."

Ook zijn er meer oppassen nodig. Er werken nu enkele tientallen oppassen via dienst, vaak mensen die al in de zorg werken. Het gaat om een bijbaan, de ouders zijn de directe werkgever.

Nieuwe kans

Door corona openbaart zich ook een nieuwe kans. Net als veel andere oppasbedrijven, zoals Charly Cares, richt Van Ballegooy zich sinds kort op bedrijven. "Ook zij voelen de verantwoordelijkheid om een oplossing te zoeken voor hun personeel", zegt hij.

Zo biedt verzekeraar Achmea nu als eerste bedrijf de diensten van Zorgoppas aan het personeel aan. "We denken dit jaar zo'n dertig medewerkers te helpen", zegt Van Ballegooy. Achmea betaalt hiervoor een vaste bijdrage per jaar.

Coronavirus:
Lees ook:
Coronavirus: deze bedrijven lopen als een zonnetje