Ondernemen

Horeca-ondernemers: we gaan weer rijden, maar met de rem erop

08 mei 2020 10:39 Aangepast: 14 mei 2020 15:09
Beeld © Roderick Veelo

Per 1 juni mogen café’s, restaurants en terrassen weer open. Maar alleen voor klanten zonder klachten. En ze moeten overal anderhalve meter afstand houden tot elkaar. Maximaal dertig gasten. Als alles goed gaat, mogen ze daarna vanaf 1 juli naar honderd gasten. Twee horeca-ondernemers in de hoofdstad zijn blij: “Het is eindelijk een begin.”

Laura is werkzaam bij brasserie en cocktailbar Lempicka aan de Amsterdamse Sarphatistraat. Dat de horeca weer open mag stemt haar vrolijk, maar veel is nog onduidelijk.

"De versoepeling zijn globale richtlijnen. We overleggen en denken na hoe dat er in de praktijk uit zal gaan zien. Wat doen we met de wc’s bijvoorbeeld? Het aannemen van groepen op het terras. Of dat kan of niet?"

"Maar we zijn natuurlijk superblij dat we eindelijk weer iets kunnen gaan doen. Dat we weer met elkaar op het terras kunnen gaan genieten van het mooie weer, ook al is het op anderhalve meter afstand."

Niet iedereen mag zomaar plaatsnemen. Je moet mensen gezondheidsvragen stellen. Hoe zie je dat voor je?

“Ja, dat is heel lastig. Je zult je afvragen: heeft deze man een rocheltje van zichzelf of heeft hij corona? Dat kunnen wij als horecamensen eigenlijk niet beoordelen. En wat als iemand al op het terras zit en een keer hoest? Gasten moeten ook zelf verantwoordelijkheid dragen. Het gaat toch op goed vertrouwen.”

Zijn jullie de afgelopen maanden helemaal dicht geweest?

“Nee, we hebben een bar aan de deur gehad waar mensen koffie en een drankje en iets kleins te eten konden krijgen. Maar dat stelde qua omzet helemaal niks voor. We deden het meer voor het contact met de buurt en om je naam staande te houden.”

Gaat de versoepeling van de coronaregels de omzet helpen?

“Ja, dat gaat zeker helpen. Of het genoeg gaat helpen vraag ik mij af. Er is nu zoveel stagnatie geweest, zoveel kosten die doorlopen, dat we eerst die achterstanden moeten gaan inhalen. Met een niet volle bezetting.”

“We gaan weer rijden, maar met de rem erop. Dus niet met alle plekken die je met dit lekkere weer zou kunnen bezetten. Geen volle terrassen. Ik denk wel dat er mensen zullen komen. Ze zullen heel blij zijn dat ze weer wat kunnen drinken op ons terras.

Kijk, gezondheid gaat voor alles, maar het zal een lange weg worden, om als horeca weer op eigen benen te staan. Wel positief blijven.”

Andreas Wolff, eigenaar van de Ysbreeker. Andreas Wolff, eigenaar van de Ysbreeker.

Verderop aan de Amstel loopt op het gesloten terras van café restaurant De Ysbreeker eigenaar Andreas Wolff naar buiten. Hij komt net uit een vergadering over de versoepeling van de corona-restricties.

Wat hebben jullie besloten?

“We gaan binnenkort het terras ombouwen, om mensen op anderhalve meter van elkaar te houden. Dat is een kleine moeite. De tafels laten we staan, maar een groot aantal stoelen halen we weg. En we gaan binnen open voor 30 man inclusief personeel. Die ruimte hebben we, want op een normale avond zitten hier rustig 300 mensen.”

Is dat de moeite waard?

“Eigenlijk is het onzin. Want inclusief het personeel gaan we open voor 20 mensen per keer. Daar kun je het eigenlijk niet voor doen. Maar we gaan wel gewoon open. De maand juni is dan doormodderen en als alles goed gaat worden het in juli 100 mensen per keer.”

Pas je dan de kaart aan, dat je bijvoorbeeld met een kok minder kan?

“Daar hebben we het net over gehad. Wordt het een ‘corona-survivalkaart’ van een pan pasta en drie soorten sausen? Nee, we hebben besloten dat we gewoon de hele kaart gaan doen. Dat vinden we leuker, anders wordt het helemaal zo armoedig.

Maar wat we wel gaan doen is werken met ‘time slots’. Mensen kunnen alleen nog maar voor anderhalf uur reserveren. Dat gaat recht in tegen wat we eigenlijk willen. Het was hier altijd vrijheid blijheid, maar dat kan nu even niet. Met na ieder anderhalf uur nieuwe gasten, kunnen we wel weer wat omzet draaien.”

“In Amerika is dat heel normaal. Dat krijg je een tafeltje en meteen een menukaart. Je bent amper uitgegeten, bord wordt onder je neus weggehaald en hier is de rekening. Nou, zo snel gaan wij het niet doen, maar onbeperkt hier zitten is er even niet meer bij.

We gaan ook werken met regisseurs. Niemand mag meer zomaar gaan zitten. Iedereen heeft gereserveerd en wordt naar zijn tafel begeleid. Ook zoals in Amerika.”

Jullie moeten ook mensen gaan vragen naar hun gezondheid?

“Ja, mensen vragen online een tafel aan.De volgende dag worden ze teruggebeld, om te zeggen of het gelukt is. En dan vragen we ook: bent u gezond? Maar omdat mensen soms weken van te voren reserveren, bellen we die mensen ook een dag voordat ze komen of ze nog steeds gezond zijn.”

Dus als ik hier langs loop en trek heb in een biertje op het terras…

“Dan kan dat niet. Want dat is volgens mij wat de overheid bedoelt, dat gaan we voorlopig niet meer doen. Het kroegleven druk je daarmee de kop in.”

Gaat de verruiming van de regels helpen?

“Ja, iets wel. Maar dit is voor ons een rampenjaar. We gaan naar tonnen in het rood. Maar we zijn niet de enige. Ik hoop wel dat die extra steunmaatregelen doorgaan. Want op deze manier gaan wij het niet redden.”

De financiële man van de Ysbreeker voegt zich bij ons. Volgens hem dekt de NOW-regeling de arbeidskosten niet voor 90 procent, maar voor hooguit 75 procent.

“Dat zit zo. De overheid geeft een voorschot van 90 procent van de arbeidskosten over de maand januari. Dat is dan een vast bedrag. Dan kijken ze naar de maand maart als peildatum voor het omzetverlies. Maar maart was ook al geen topmaand en januari is veel rustiger dan de maanden in de lente en de zomer.

Dus wij hebben in februari en maart mensen aangenomen voor die drukke maanden. Dat doen alle grote horeca-ondernemers met zo'n terras. Dus vanaf dan zijn je loonkosten veel hoger, maar je krijgt maar een percentage over januari.”

Dus je betaalt een kwart van alle lonen zelf met - tot nu toe - een omzet van nul?

“Ja, wij hebben hier 99 man in dienst, dus dat loopt op. Plus alle andere kosten.”

Eignaar Wolff: “Dit is geen klaagverhaal, maar dit is gewoon de werkelijkheid. Er wordt gezegd ’90 procent’ , maar omdat ze januari als ijkpunt nemen is dat in de praktijk een stuk lager. Laat onverlet dat we uitkijken naar 1 juni, we hebben er zin in.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van