Ga naar de inhoud
Ondernemen

Een bedrijf beginnen in de coronacrisis: 'waardevolle lessen geleerd'

Ondernemer Nanette Hogervorst in een videostill. Beeld © Screenshot RTL Z

Hoewel de coronacrisis in volle gang is, starten ook nu ondernemers een eigen bedrijf. Anderen bedenken alternatieven voor een bestaand product. De bedenkers van een cadeaukaart voor duurzame mode en software om voedselverspilling tegen te gaan vertellen wat voor keuzes ze nu maken.

Ze had er al haar baan bij ING voor opgezegd en een jaar lang aan gewerkt, dus het uitstellen van haar duurzame cadeaukaart voor kleding was eigenlijk geen optie, vertelt Nanette Hogervorst. "Maar het wordt een uitdaging, want mensen bezuinigen nu op kleding."

Duurzame cadeaukaart

De Sustainable Fashion Gift Card werkt als een boekenbon, maar dan voor duurzame mode, vertelt ze. De kaart kost tussen de 10 en 150 euro. "Ik heb nu bijna 60 pioniers bij elkaar waar de giftcard verzilverd kan worden."

Denk aan bedrijven waar je naaicursussen kunt volgen, of een workshop voor tassen van restmateriaal, styling, kleursessies om beter te weten welke kleding bij je past.

Hotelier:
Lees ook
Hotelier: 'Klaar voor anderhalve meter-werkwijze'

40.000 euro

Hogervorst is communicatie-adviseur en blogde al over duurzaamheid in de mode-industrie. Ze dacht begin dit jaar: "Perfecte timing, want iedereen is nu bezig met duurzame mode. Maar toen kwam de coronacrisis."

Een cadeaukaart opzetten doe je overigens niet zomaar. Het is een betaalmiddel, daar moet je veel voor regelen. "Kosten voor het betaalsysteem, notariskosten voor de b.v., projectmanagement. De IT-kosten zijn met 400 euro nog het minst. Maar dan heb je nog niets verkocht." Hogervorst heeft al zeker 40.000 euro erin gestopt.

Coronavirus:
Lees ook
Coronavirus: deze bedrijven lopen als een zonnetje

'Ik moet gewoon door'

Consumenten die de kaart kopen, kunnen daar drie jaar van gebruik maken. Met een beetje ongeluk moet ze haar kaartsysteem dus ook drie jaar lang aanhouden. Dat is wettelijk geregeld. Hogervorst kan niet ineens alles opdoeken, anders krijgt ze misschien claims.

"En ik heb bijna zestig partners, wat ga je tegen hen zeggen? Veel van hen hebben nu ook hun eigen sores. Dus ik moet gewoon door."

Op 20 april lanceerde Hogervorst de kaart. Sindsdien heeft ze ongeveer 25 kaarten verkocht. "Het laagste bedrag was een kaart voor 15 euro, het hoogste 150 euro. Maar dat was geloof ik een vriend van me", lacht ze. "Elke keer ben ik verbaasd dat iemand mijn kaart koopt."

Voedselverspilling op de werkvloer tegengaan

Sommige startups trekken nu al lessen uit de crisis. Zoals BestelBewuster, dat met software probeert om voedselverspilling bij lunchvergaderingen tegen te gaan. 

"Ongeveer dertig procent van bestelde lunch wordt verspild", vertelt mede-oprichter Niek Storm. "Mensen komen niet opdagen, er wordt niet flexibel besteld, mensen krijgen niet wat ze willen."

Daar wil BestelBewuster een eind aan maken. Via een tooltje in e-mail- en agendaprogramma Outlook kunnen bedrijven een vergaderlunch aanmaken, deelnemers aangeven of ze wel of niet komen en lunch uitkiezen. "De organisator krijgt dan een boodschappenlijstje, die kunnen we ook naar de cateraar sturen."

Tekst loopt door onder video:

1,5 jaar werk

Samen met partner Bruce Westeneng en nog vier andere medewerkers werkt Storm al anderhalf jaar aan de tool. Na tientallen gesprekken met diverse gemeenten, cateraars en bedrijven bleven ongeveer tien 'grote corporates' over die geïnteresseerd waren.

Maar toen stond de coronacrisis op de stoep. Bedrijven stellen de aanschaf van de software nu uit, want wanneer de lunchvergaderingen weer kunnen weet niemand. Al met al denkt Storm dat er wel voor een ton in het project is gegaan.

Alternatieven

Denk nu niet dat BestelBewuster bij de pakken neer gaat zitten. Ze kijken bijvoorbeeld hoe lunch in de 1,5-meter-kantooromgeving kan werken, vertelt Storm. "We hebben drie alternatieven bedacht."

"Lunch uitserveren in tijdslots, zodat je als werknemer kunt aangeven wanneer je wilt gaan lunchen, of de software inzetten als besteltool en je lunch afhalen in de kantine, of zelf je lunch bestellen en bezorgd krijgen achter je bureau, om het aantal bewegingen in het gebouw te beperken."

Startup
Lees ook
Startup in crisistijd: 'Innovatie als enige redmiddel'

Lessen geleerd

Uit zo'n coronacrisis kun je wel al waardevolle lessen trekken, vertelt de zelfbenoemde optimist Storm, zoals dat snelheid en timing heel belangrijk zijn in crisistijd.

"We hadden bijvoorbeeld al in week één van de coronacrisis alternatieven kunnen bedenken in plaats van week acht. Het bestaansrecht van een startup is immers het aanpassingsvermogen."

In de zomer moet hij voor zichzelf wel de knoop doorhakken om misschien tijdelijk wat anders te gaan doen. "Want de spaarrekening droogt al aardig op."

'We blijven kleding dragen'

Ook Hogervorst blijft optimistisch. "De coronacrisis is tijdelijk. We blijven kleding dragen." En door nu te lanceren (ook met behulp van een speciale crowdfundingactie), weten mensen straks wel dat haar kaart bestaat, is haar redenatie. "En dan staan we er gewoon na de crisis. Met hopelijk zoveel mogelijk van mijn partners, als die niet kopje ondergaan."