Ga naar de inhoud
Ondernemen

'Winkels klaar om open te gaan, winkelstraat niet'

Winkelend publiek in Purmerend, halverwege april 2020. Beeld © ANP

Steeds meer winkeliers zijn klaar om open te gaan in de anderhalvemetereconomie. Maar de winkelstraat is dat niet, zegt branchevereniging Detailhandel Nederland. Het is er te druk en de veiligheidsregio's moeten dat in goede banen leiden, vindt de organisatie.

Volgens Hester Duursema, directeur van Detailhandel Nederland hebben veel winkeliers investeringen gedaan om weer open te kunnen. "Als dan wordt opgeroepen om thuis te blijven, omdat het in de winkelstraten niet goed geregeld is, dan doet dat pijn", zegt ze. 

De branche wil snel in gesprek met de veiligheidsregio's over een gemeenschappelijk winkelbeleid. In veel winkelstraten wordt het de laatste dagen drukker, erkennen ook de regio’s. De burgemeesters van Hengelo en Tilburg riepen mensen daarom al op om voorzichtig te zijn en thuis te blijven. 

Slimme looproutes

Er wordt door de veiligheidsregio’s ook al gezocht naar manieren om de drukte in goede banen te leiden. Zo wordt er gedacht aan slimme looproutes en eenrichtingsverkeer in drukke straten.

Maar het kan Detailhandel Nederland niet snel genoeg gaan. Er is al een protocol om verantwoord te winkelen in de winkel, de branche hoopt dat dit er ook voor buiten komt.

Zo zoetjes aan gaan er steeds meer winkels open, zoals Van Haren, Pearle, Suitsupply en IKEA. C&A liet eerder weten dat alle winkels op 1 mei weer open gaan. Op dit moment zijn een aantal al geopend.

Met name kledingwinkels hebben te lijden onder de coronacrisis. Zij hopen hun voorraden alsnog te verkopen, maar de klap volledig goedmaken zal lastig worden.

Wachtrijen
Lees ook:
Wachtrijen bij heropening Ikea: 'Druk, maar situatie onder controle'

Veiligheid waarborgen

De winkels gaan weer open omdat ze de veiligheid van personeel en consument weer kunnen waarborgen, zegt Detailhandel Nederland. Door te zorgen dat er voldoende afstand kan worden gehouden, regels te stellen voor het maximumaantal klanten en contactloos betalen. Ook zijn er bijvoorbeeld geen testproducten beschikbaar om make-up of etenswaar uit te proberen.

Lege
Lees ook:
Lege winkelstraat, maar voorraad H&M en Primark 'niet zomaar verloren'
Dit is een artikel van