Business

Horeca wil meer steun, dreigt deuren open te gooien 

01 mei 2020 16:11 Aangepast: 01 mei 2020 16:26
Beeld © Getty

Horecaondernemers willen meer steun van de overheid, maar de gesprekken daarover hebben tot nu toe weinig opgeleverd. Ondertussen dreigt een groep ondernemers 'gewoon' open te gaan op 1 juni.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ging gisteren om de tafel met Mona Keijzer (CDA), staatssecretaris van Economische Zaken. Cafés en restaurants moeten de deuren tot zeker 20 mei gesloten houden.

De branche wil daarom extra steun, bovenop de maatregelen die al gepresenteerd zijn. Uit een rondgang onder de leden van KHN blijkt dat een kwart het niet langer volhoudt, zegt de branche.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verlenging coronamaatregels enorme klap voor evenementensector en horeca

'In de steek gelaten'

"Onze inzet en verwachting was om concrete toezeggingen te ontvangen, echter daarvan was helaas géén sprake", zegt een woordvoerder van KHN in een reactie. "We voelen ons in de steek gelaten door het kabinet." Het gesprek zou 'pijnlijk' duidelijk hebben gemaakt dat er op korte termijn geen extra hulp komt.

Ondernemers kunnen op dit moment steun krijgen via de NOW-regeling, maar die zou onvoldoende zijn afgestemd op de horeca, onder meer omdat er door de manier van rekenen in werkelijkheid minder loonkosten worden vergoed dan de beloofde 90 procent. Vooral seizoensgebonden bedrijven zoals strandtenten komen er bekaaid vanaf.

Horeca neemt grootste hap uit NOW

Uit cijfers van het UWV blijkt dat inmiddels 21.784 horecawerkgevers een eerste voorschot uitgekeerd kregen onder de regeling. De horeca heeft het grootste aandeel in de toegekende steun, zegt de instantie. Er werd 828 miljoen euro uitgekeerd en het verwachte omzetverlies in de sector bedraagt 82 procent.

Veel bedrijven hebben het zwaar en proberen de eindjes aan elkaar te knopen. Bijvoorbeeld door het bezorgen van maaltijden of voedselboxen. Ook liggen de protocollen om open te kunnen gaan in de anderhalve metereconomie voor sommige bedrijven al klaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1,5 meter-protocollen klaar: 'Strandtenten kunnen open'

Laurens Meyer wil zaak opengooien

Maar die nieuwe realiteit is niet voor iedereen haalbaar en voor sommigen is de maat vol. Zo startte een groep horeca-ondernemers, onder wie Laurens Meyer en Khalid Oubaha, de petitie Horecazorg en plaatsten verschillende advertenties in de krant. Ze vinden dat ze te weinig gehoord worden willen een noodfonds en antwoord op de vraag waarom de deeltijd-ww is ingeruild voor de NOW.   

"We zitten gevangen in de NOW-regeling en kunnen geen kant op", zei Oubaha tegen de NPO. Meyer verklaarde tegenover AD dat hij zijn deuren wil openen op 1 juni als er geen extra maatregelen worden genomen. De ondernemersclub was niet bereikbaar voor commentaar.

KHN laat weten niet betrokken te zijn bij het initiatief, maar steunt het wel. "De verbeterpunten zijn hetzelfde", zegt een woordvoerder. "Wij kunnen het toch open gaan natuurlijk niet adviseren, maar begrijpen doen we het wel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handjes in de lucht? '1,5 meter afstand in de horeca werkt niet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van