Ondernemen

Muzikanten en componisten kunnen aankloppen bij eigen noodfonds

01 mei 2020 16:06 Aangepast: 01 mei 2020 16:08
Muzikant van het Concertgebouworkest speelt op Koningsdag het Wilhelmus vanaf het balkon. Beeld © ANP

De coronacrisis heeft de Nederlandse muziekindustrie hard getroffen, maar veel muzikanten komen niet in aanmerking voor de algemene steunmaatregelen van het kabinet. Voor hen richten muziekrechtenorganisaties Buma/Stemra en Sena het Noodfonds Muziek op.

De organisaties stoppen zelf 3,75 miljoen euro in het fonds. Daarnaast kunnen muziekliefhebbers geld doneren om de muzikanten en componisten in nood te helpen. Streamingsdienst Spotify werkt ook mee aan het project. Het bedrijf verdubbelt elke bijdrage die particulieren doen via de site van het steunfonds.

Naast artiesten kunnen ook componisten, auteurs, uitgevers en muziekmaatschappijen gebruik maken van het fonds. Het gaat in totaal om zo'n 21.600 muziekprofessionals. Zij zijn voor een groot deel van hun inkomen afhankelijk van liveoptredens en van muziek die gedraaid wordt in bijvoorbeeld de horeca, kapsalons of sportscholen.

15 miljoen euro misgelopen

Dat ligt allemaal op zijn gat door de anti-coronamaatregelen van het kabinet. Naar schatting zijn zij gezamenlijk op deze manier al 15 miljoen euro aan inkomsten misgelopen, alleen al aan auteursrechten.

De algemene steunmaatregelen van de overheid zijn niet voldoende om ondernemers in de muzieksector te helpen, stellen Buma/Stemra en Sena. Uit onderzoek blijkt dat 48 procent van hen niet rondkomt met uitsluitend de maatregelen van het kabinet.

"Muzikanten worden op drie manieren geraakt: veel opdrachten vallen weg, ze krijgen geen inkomen uit auteursrechten en ze komen niet in aanmerking voor de steunmaatregelen van het kabinet"

Niet in aanmerking voor steun

"Ze worden op drie manieren geraakt. Ten eerste vallen veel opdrachten weg, ten tweede krijgen ze geen inkomen uit auteursrechten en ten derde komen veel van hen simpelweg niet in aanmerking voor de steunmaatregelen van het kabinet", zegt Robbert Baruch, manager public affairs bij Buma/Stemra.

Dat heeft verschillende oorzaken, zegt hij. "Ten eerste werken bijvoorbeeld veel componisten vanuit huis, waardoor ze niet aan de voorwaarden voor een succesvolle aanvraag voldoen. Ook hebben veel muziekondernemers meerdere beroepen naast elkaar, waardoor ze niet aan het urencriterium voldoen."

Hij vervolgt: "Veel van hen hebben een partner die ook in de sector werkt, terwijl je maar één aanvraag per koppel mag doen. Tot slot is cultuur seizoensarbeid. Er zijn muzikanten die het grootste deel van hun jaarinkomen binnenhalen met het uitvoeren van de Matthäus Passion of met optredens op festivals. Dat is dit jaar al weggevallen. Daar houden de generieke overheidsmaatregelen geen rekening mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Minister: noodpakket cultuursector niet voldoende

Ministerie (nog) niet aan boord

Buma/Stemra en Sena hebben een bijdrage gevraagd voor het Noodfonds Muziek aan het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De organisaties werken de details van de noodfondsregelingen nog nader uit. Zodra dat gebeurd is, kunnen muzikanten een aanvraag doen bij het fonds. Dat zal volgens de initiatiefnemers 'binnenkort' zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van