Ondernemen

Bureaus proberen slaatje te slaan uit aanvraag zzp-subsidie: 'Gewoon boeven'

01 mei 2020 12:46 Aangepast: 01 mei 2020 13:47
Bedrijfjes bieden zelfstandigen in nood hulp aan bij het aanvragen van overheidssteun. Beeld © ANP

Gemeenten en belangenorganisaties waarschuwen zelfstandige ondernemers voor bedrijfjes die advies aanbieden bij het aanvragen van overheidssteun tijdens de coronacrisis. "Het zijn gewoon boeven."

Zelfstandige ondernemers die hun inkomsten zien wegvallen door de coronacrisis, waaronder zzp'ers, kunnen zich bij hun gemeente aanmelden voor de zogenoemde Tozo-regeling (tijdelijk overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers).

Hun inkomsten worden dan door de overheid aangevuld tot het niveau van de bijstand – 1500 euro voor getrouwden of samenwonenden en 1050 euro voor alleenstaanden.

Verschillende bureaus benaderen ondernemers om hen bij de Tozo-aanvraag te helpen. "Deze hulp is doorgaans niet kosteloos en mogelijk niet zonder financiële gevolgen", waarschuwt de gemeente Maastricht op haar website. "U hoeft als ondernemer geen extra kosten te maken. Wij helpen u graag bij uw aanvraag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zaak in de problemen? Dit zijn de regels voor ondernemersbijstand

Gebeld of gemaild

Bij FNV Zelfstandigen kwamen meerdere klachten binnen van ondernemers die werden gebeld of gemaild door bedrijfjes die ondersteuning bij de aanvraag aanbieden, zegt sectorhoofd Marjan van Noort.

"In eerste instantie stellen ze voor om een scan te doen, waarmee ondernemers kunnen achterhalen of zij in aanmerking komen voor de steun. Als dat het geval is, doen zij het voorkomen alsof het invullen van het Tozo-formulier erg ingewikkeld is en bieden vervolgens tegen betaling hulp aan", aldus Van Noort.

Volgens haar maken de bedrijven misbruik van mensen die in hoge nood zitten. "Het zijn gewoon boeven die proberen geld los te peuteren." Zij adviseert ondernemers met klem om hier geen gebruik van te maken. "Het is al niet veel wat je krijgt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zzp'ers hopen op ruimere compensatie: 'Er is nogal een kloof'

Meerdere pagina's

FNV Zelfstandigen was betrokken bij het opstellen van het aanvraagformulier dat gemeenten kunnen gebruiken voor de Tozo-regeling. De bond had daarover contact met andere zzp-organisaties, het ministerie van Sociale Zaken en de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Het leverde een vragenlijst van meerdere pagina's op. "Sommige ondernemers zullen dat ingewikkeld vinden", erkent Van Noort. "Maar zij kunnen gewoon hulp vragen aan de gemeente, die doet dat gratis en voor niks."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van