Ga naar de inhoud
Ondernemen

Loraine verkleint corona-afstand met zoete gepersonaliseerde koekjes

Loraine van Niekerk van Cookie Doos, die gepersonaliseerde koekjes maakt. Beeld © Loraine van Niekerk

Gedwongen afstand leidt misschien wel tot veel meer verbinding in deze coronatijd. Dat merkt ook Loraine van Niekerk. Vanuit haar appartement in Den Haag runt ze Cookie Doos, waarmee ze gepersonaliseerde koekcadeautjes verkoopt. "Juist nu vinden mensen het fijn om anderen te verrassen met iets persoonlijks."

Van Niekerk, die fulltime als marketing manager bij het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) in Rotterdam werkt, startte haar bedrijf in januari. "Ook al was het niet met de intentie om in te spelen op de huidige situatie, voelt het wel alsof ik precies op het juiste moment ben gestart met dit idee."

Verlichting

Ze vertelt dat mensen die haar koekjes ontvangen soms echt ontroerd zijn: "Ik heb al onwijs mooie reacties mogen ontvangen, van dolblije kinderen tot opa's en oma's met tranen in hun ogen omdat ze het zo mooi vonden. Die wilden de koekjes niet opeten, die kijken er nu eigenlijk alleen maar naar."

"Zo voelt het toch alsof je dichtbij bent in deze periode van sociale afstand", zegt ze. Ze is heel erg blij dat ze 'verlichting kan brengen in deze moeilijke en onzekere periode'.

Koekkaart

In haar vrije tijd bakte ze zich altijd al een slag in de rondte, vertelt ze aan RTL Z. "Ik zocht recepten op om een speciale cake of taart uit te proberen en bakte veel voor verjaardagen van vrienden en familie."

Haar werk bij het ondernemerscentrum was het duwtje in de rug. "Ik dacht: zal ik er niet toch iets mee doen?" Ze wilde iets unieks en bedacht de koekkaart: "Hoe tof zou het zijn als je iets op je koek kan schrijven en kunt eten?"

Zo gezegd, zo gedaan: ze verdiepte zich in eetbare prints en schafte voor een paar honderd euro een speciale printer aan. "Het is een normale printer maar aangepast om eetbare prints te maken op een soort snoeppapier."

'Dit soort cadeau's wordt geholpen door de situatie'

Van een gat in de markt voor dit soort producten is misschien niet direct te spreken, vertelt Olaf Zwijnenburg, sectorspecialist Retail en Groothandel bij de Rabobank. Maar er is nu zeker meer aandacht voor gepersonaliseerde cadeautjes, ziet hij. 

Exacte cijfers zijn er niet, maar het zou Zwijnenburg juist 'verbazen' als de omzet in dit soort bedrijven niet toeneemt. "Dit soort cadeau's zijn er natuurlijk ook in normale economische omstandigheden, maar wordt nu zeker geholpen door de opgelegde afstand en de huidige situatie. Het hoofd van mensen staat nu niet naar funshoppen."

We
Lees ook
We verwennen onszelf: speciaalzaken hebben meer klanten

'Sinds lockdown willen mensen iets persoonlijks sturen'

Sinds de intelligente lockdown werd aangekondigd, merkt Van Niekerk dat er veel mensen zijn die iets persoonlijks willen opsturen naar mensen met wie ze niet samen kunnen zijn.

Het aantal bestellingen is rap toegenomen. "De afgelopen maand heb ik meer dan 100 bestellingen binnengekregen. Dat is 40 procent van het totaal dat binnen is gekomen."

Die bestellingen komen uit heel Nederland. "Van Flevoland tot Groningen, maar ook veel vanuit Den Haag, waar ik woon." Haar eerste bestelling naar het buitenland is ook al een feit: "Iemand wil koekjes naar Frankrijk versturen."

En dat allemaal vanuit een appartement van veertig vierkante meter. "Je kunt je voorstellen dat het huis volstaat met dozen en dat de oven op volle toeren draait."

Uniek zijn loont

Sectorspecialist Zwijnenburg denkt ook dat mensen nu meer bereid zijn om geld uit te geven aan zelfverwennerij. "Veel consumenten vinden het nu ook leuk om lokale ondernemers te steunen." 

Met name in een wereld die steeds transparanter wordt, is uniciteit belangrijk voor je marge benadrukt hij. "Een leuk handgemaakt koekje kan meer opleveren, want die heeft meer waarde voor de ontvanger."

Ondernemen
Lees ook
Ondernemen kun je leren - ook zonder vrijmarkt 

Teamkoeken

Bedrijven weten Van Niekerk inmiddels ook te vinden. De zaken zien er goed uit voor de toekomst, zegt ze. "Het gaat nu superhard. Ik zou het tof vinden om dit bedrijf een kans te geven en groter te maken. Ik krijg er alleen maar meer energie van om mensen op deze manier blij te maken."