Ondernemen

De 1,5 meter-samenleving: zelf drankje halen, tijdslot reserveren in de dierentuin

22 april 2020 23:44 Aangepast: 23 april 2020 11:40
Beeld © ANP

Anderhalve maand geleden hadden we er nooit van gehoord, nu piekeren ondernemers zich suf over de vraag hoe ze hun bedrijf weer kunnen openen in de anderhalve meter-economie.

De dieren hebben het rijk alleen nu de Beekse Bergen in Hilvarenbeek de deuren heeft gesloten. Dierenliefhebbers moeten zich behelpen met filmpjes die het park dagelijks op Facebook plaatst.

Achter de schermen wordt echter hard gewerkt aan de 'Beekse Bergen nieuwe stijl', in de anderhalve meter-samenleving. Zo werden alle kassasystemen aangepast.

Straks op de bonnefooi naar het dierenpark gaan is geen optie, zegt een woordvoerder tegen RTL Z.

Tijdslot voor bezoekers

"Dagbezoekers zullen zich online moeten aanmelden, net als abonnementshouders. Ze kunnen dan via het kassasysteem een tijdslot reserveren."

Door eenrichtingsverkeer in te voeren, wil het park voorkomen dat bezoekers elkaar kruisen. Verder komen er op drukke plekken in de dierentuin ‘crowdmanagers die voorkomen dat groepsvorming ontstaat’.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Hotelier: 'Klaar voor anderhalve meter-werkwijze'

Horeca blijft dicht

De horeca op het park blijft dicht. Wel komen er afhaalpunten waar bezoekers hun eten of drinken kunnen halen. "En alle voerdemonstraties worden afgelast, ook kunnen bezoekers voorlopig niet in de stallen kijken. Zo willen we voorkomen dat teveel mensen op één plek samen komen."

In je eigen auto een ritje door het safaripark maken zal geen probleem zijn. Maar of de bekende bussen weer gaan rijden en de boten weer gaan varen, is onduidelijk. "Daar moeten we nog naar kijken."

Zelf je drankje halen

Ook de eigenaren van de diverse strandtenten werken hard om straks de deuren weer te kunnen openen.

André Triep, eigenaar van Strandclub WIJ in Scheveningen: "Al onze tafels staan op meer dan anderhalve meter uit elkaar zodat men geen contact kan hebben met andere gasten. Wij hebben extra uitserveertafels geïntroduceerd waarop het bedienend personeel de drankjes en gerechten op anderhalve meter afstand uitserveren."

De klant moet dus zelf opstaan en zijn bestelling van de serveertafel halen. Contant betalen kan niet meer. "Betalen kan alleen met pin. En na afloop begeleiden wij de gasten weer uit onze zaak die voorzien is van een aparte uitgang. Hierna wordt de tafel leeggeruimd en wordt alles ontsmet voor de volgende gasten."

Temperatuur personeel opmeten

De strandtent is ruim opgezet. Verder is er minder personeel aanwezig, zodat medewerkers elkaar niet in de pad lopen.

Triep: "Binnen aanvang van de dienst wordt de temperatuur van al het personeel gemeten met een infrarood thermometer. Daarnaast werkt de bediening met handschoenen aan, die worden gewisseld na uitgifte van elke bestelling. We reguleren de toiletbezoeken met een toiletjuffrouw en wassen allemaal regelmatig onze handen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onbezorgd fitnessen op anderhalve meter in de sportschool

Handen wassen en stromen scheiden

Dat laatste advies geven bijna alle Nederlandse bedrijven aan hun personeel. 20 seconden lang de handen goed boenen en schrobben is de norm geworden, ook in de transportsector.

Brancheorganisatie TLN (Transport Logistiek Nederland) geeft aan haar leden nog andere tips. "Zorg ervoor dat aangepaste procedures van klanten van tevoren bij chauffeurs bekend zijn. Verschaf desinfectans en wegwerphandschoenen aan medewerkers voor gebruik onderweg."

De transporteurs en logistiek dienstverleners moeten stromen proberen te scheiden. "Voorkom dat medewerkers in grote getalen bij elkaar komen. Scheid binnenkomende en vertrekkende collega’s van elkaar door bijvoorbeeld de overbruggingsshift te verruimen of aangepaste looproutes in te stellen."

Verder zullen schoonmakers het druk krijgen. "Reinig bij wisseling van de bezetting de cabine van de truck met water en een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Denk aan: stuur, pook, instrumentendashboard, deurgrepen en aansluitpunt veiligheidsgordel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van