Ga naar de inhoud
Ondernemen

Onbezorgd fitnessen op anderhalve meter in de sportschool

Beeld © Getty Images

Stel dat de intelligente lockdown wordt opgeheven, maar we nog wel anderhalve meter afstand moeten houden. Hoe gaan we dan verder? Met een meetlat en een rol afzetlint ging Cees Arendse, eigenaar van verschillende fitnessclubs, aan de slag.

Op de vloer is met lijnen en stickers aangegeven wat de looproutes zijn, de kleedkamers zijn afgesloten en een deel van de fitnessapparaten is met afzetlint afgesloten. Cees Arendse, directeur van de Arendse health clubs is er helemaal klaar voor.

Zodra de overheid toestemming geeft kunnen zijn zes Brabantse fitnessclubs weer open. Fitnessen met anderhalve meter afstand of groepslessen volgen kan volgens Arendse prima, mits je maar de goede maatregelen neemt.

Afzetlint

En dus zit op een groot deel van de fitnessapparaten in zijn zaken geel-zwart gestreept afzetlint, zoals bij de crosstrainers. De crosstrainer links en rechts mag gebruikt worden, de middelste niet. Daarmee zit er ongeveer twee meter afstand tussen de sporters. "We voldoen dus ruim aan de afstandseis."

Al een paar weken geleden zag de fitnessdirecteur in dat ook als zijn fitnessclubs weer open mochten, dat niet op een normale manier zou kunnen. In ieder geval niet zolang er geen vaccin is.

Helft van fietsen onbruikbaar

Hij pakte een meetlat en maakte een plan. "In de spinningruimte passen normaal 24 mensen. We hebben een deel van de fietsen onbruikbaar gemaakt door de zadels weg te halen. Nu is er nog plek voor tien mensen."

Om te zorgen dat sporters en medewerkers elkaar niet tegenkomen, heeft hij looproutes gemaakt door de fitnessclubs. De mensen gaan aan de ene kant de club in en aan de andere kant eruit en moeten zich voor een tijdsblok inschrijven.

Kleedkamers zijn dicht omdat de afstand daar niet gewaarborgd kan worden.

Zwemscholen dicht

Ook de drie zwemscholen van Arendse zijn nog dicht. En dat laatste begrijpt hij niet goed.

"Kinderen tot 12 jaar mogen wel buiten weer sporten. Maar binnen nog niet. Bij de zwemschool geven we normaal les aan groepjes van zes kinderen. Dat hebben we gehalveerd. Dus in onze baden van negentig vierkante meter is er plek genoeg voor ieder kind, veel meer plek dan ze bij het buiten sporten hebben."

Ieder kind heeft een baan van 2 meter breed. En er is ook genoeg omkleedruimte. Arendse: "Waarom mag je wel met 20 kinderen naar school of voetballen en niet met drie kinderen zwemmen?"

Kruizen op de vloer

Bij de diverse fitnessclubs kunnen volwassenen ook groepslessen volgen. In de zaal geven kruizen op de grond aan waar iedereen mag staan.

"Sommige lessen zullen vervallen, bij een actieve danssport als Zumba is het bijvoorbeeld lastig om goed op je plaats te blijven. Maar bij statischer sporten zoals Xcore kun je beter op je plek blijven. En tussen de kruizen in zit twee meter afstand dus dan kun je ook nog een verkeerde stap opzij zetten." 

"Niemand wordt lid van een fitnessclub die dicht is"

De ondernemer heeft het moeilijk nu zijn bedrijven al een ruime maand dicht zijn. Hij had eigenlijk gehoopt dat Rutte gisteren met goed nieuws zou komen.

"Buiten hardlopen mag wel. Maar waarom mag je dan niet binnen sporten als er genoeg afstand is? Gelukkig hebben veel trouwe klanten hun lidmaatschap niet stilgezet. Maar we hebben wel uitstroom, bijvoorbeeld van mensen die verhuizen of mensen die het geld door baanverlies niet meer op kunnen brengen. Er is echter geen instroom. Niemand wordt lid van een fitnessclub die dicht is."

Cees heeft zijn sportschool coronaproof gemaakt

01:41
Dit is een artikel van