Het festivalseizoen 2020 komt al aan zijn einde voordat het überhaupt was begonnen. Een klap voor festivalorganisaties, maar ook voor alle ondernemers die voor een groot deel afhankelijk zijn van die inkomsten, zoals de foodtruckeigenaar, de reuzenrad-exploitant en de podiumbouwer.
Het zou een fantastische zomer worden voor Gino Spijkerman, eigenaar van podiumbedrijf InterStage in Meppel. Tweehonderd projecten stonden er in de agenda. Van het Eurovisiesongfestival tot Lowlands, Sail en de formule 1: hij zou ze allemaal van podia voorzien. En toen kwam corona.
"We halen 70 procent van onze omzet in het tweede en derde kwartaal. Dat valt nu allemaal weg", zegt de podiumbouwer. Krijgt hij nog wat terug van de verzekering? "Bij de overheidsgerelateerde evenementen liggen goede overeenkomsten. Maar bij festivals gaat het al 25 jaar gewoon in goed vertrouwen. Zes weken van tevoren maak je de prijsafspraken, en dat gaat dan altijd goed." Maar niet in 2020.
Pulled pork voor feestbeesten
Jord Althuizen doet met zijn Smokey Goodness-foodtruck al jaren de grote Nederlandse festivals aan, waar hij broodjes pulled pork verkoopt aan hongerige feestbeesten. Normaal haalt hij 70 procent van zijn jaaromzet binnen in de zomermaanden. Maar dit jaar niet. "Het is desastreus."
Naast de festivalcatering heeft hij ook nog drie restaurants. Twee in Nederland en één in België waar hij nu take-away maaltijden bereidt, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. Althuizen is ten einde raad.
Failliet, maar wanneer?
"We verdienen onze inkomsten van mei tot en met september, en onze hele jaaromzet is uit de agenda getrokken. En tuurlijk, we krijgen hulp vanuit de overheid, maar ze verwachten dat ik met een halve snorkel wel blijf drijven, terwijl ik een reddingsboei nodig heb."
"We moeten niet alleen de coronacrisis overbruggen, maar ook de komende winter. Ik snap dat de focus ligt op het gezondheidsaspect, maar je kunt niet verwachten dat ondernemers dit dragen als ondernemersrisico." Het is volgens de chef, die ook kookboeken schrijft, dan ook niet de vraag of hij failliet gaat, maar wanneer.

Haringhappen op grote hoogte
Normaal staan de reuzenraden van Jan Lamberink op festivals door het hele land, maar nu staan ze alle zes gestald op zijn terrein in Groningen. "Het bedrijf zat in een stijgende lijn, hij stond bovenaan de top, want we hadden een topjaar, en nu is hij in één keer naar beneden gevallen." Hij loopt tonnen aan omzet mis.
Toch probeert Lamberink er nog iets van te maken, want hij verwacht niet dat er nog extra geld uit Den Haag komt. Dus serveert hij als alles meezit straks vis in de gondels. "We hebben tafeltjes gemaakt, daar kun je met een gezin aan zitten. Dan kun je een lekkerbekje of patatje bestellen, en dan overhandigen we dat." Coronaproof haringhappen op grote hoogte dus.
Reuzenrad van Jan blijft draaien, maar nu als visrestaurant
'Alles aan doen om festivalbranche in leven te houden'
Podiumbouwer Spijkerman probeert ook positief te blijven. "Bij de pakken neerzitten heeft geen zin. We staan nu met het personeel boten te poetsen, en we hebben een lokale steigerbouwer geholpen tegen een gereduceerd tarief." Ook probeert hij de horeca in de buurt te helpen om aan de anderhalvemetereconomie te voldoen, door zijn materiaal uit te lenen.
Verwacht hij nog geld terug te krijgen bij festivals die niet doorgaan, maar waar hij al wel een prijsafspraak mee had gemaakt? "Ik vind dit niet de tijd om streng naar je voorwaarden te kijken. We zijn een ecosysteem, en hebben elkaar allemaal nodig, dus we moeten er alles aan doen om de festivalbranche in leven te houden."