Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Ook 4000 euro voor kleine brouwers? 'Doekje voor bloeden'

21 april 2020 17:17 Aangepast: 14 mei 2020 20:17
Gerard Ypenga, brouwbaas bij brouwerij Het Brouwdok in Harlingen. Beeld © Het Brouwdok

Ook kleine brouwerijen moeten in aanmerking komen voor 4000 euro aan overheidssteun, vindt branchevereniging Craft. Brouwers zelf vinden het 'een doekje voor het bloeden', maar wel een waar ze recht op hebben.

Het noodloket voor ondernemers die worden geraakt door de maatregelen van de overheid in de strijd tegen het coronavirus is sinds eind maart open. Ondernemers uit bepaalde sectoren hebben recht op eenmalig 4000 euro, als zij direct zijn getroffen door het kabinetsbesluit om bijvoorbeeld horeca dicht te gooien.

Over het hoofd gezien

Kleine brouwerijen kunnen er geen aanspraak op maken. Dat komt omdat de SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling van de Kamer van Koophandel, die aangeeft wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is) niet is aangemerkt als code die kan worden gebruikt voor de aanvraag, legt Raymond van der Laan, bestuurslid van Craft, desgevraagd uit. Craft komt op voor de belangen van kleinere onafhankelijke brouwers.

Van der Laan denkt dat de kleine brouwers eenvoudigweg over het hoofd zijn gezien. "Er is, denk ik, meer naar direct getroffenen gekeken, maar brouwerijen zijn ook direct getroffen door sluiting van de horeca."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Noodloket ondernemers open: krijg jij 4000 euro?

'Zetje om brouwers in de lucht te houden'

Bedrijven die niet zelf hun bier brouwen, maar dat doen bij andere brouwers, komen wél in aanmerking voor de tegemoetkoming. Dat is omdat voor hen een andere SBI-code geldt.

De 4000 euro kan met name voor kleinere brouwers net het zetje zijn om ze in de lucht te houden, denkt Van der Laan. In totaal zijn er volgens hem in Nederland zo'n 700 kleine brouwers. Als zij elk aanspraak kunnen maken op 4000 euro, dan zou dat de overheid in totaal 2,8 miljoen euro kosten.

'Niet voldoende voor iedereen'

"De 4000 euro gaat niet opvangen wat je mist. Het kan een steuntje in de rug zijn, maar het gaat niet voldoende zijn om iedereen op de been te houden", denkt Anneke Geraads van Brouwerij Stijl uit Almere.

Het bier van Stijl wordt vooral bij andere brouwers geproduceerd, slechts een klein deel brouwen ze zelf. Omdat ze geen eigen brouwerij hebben, hebben ze die kosten nu ook niet. Daarnaast heeft Stijl geen eigen proeflokaal, zodat die omzet niet hoeft te worden opgevangen.

Stijl zal geen aanspraak maken op het potje, zegt Geraads. "We kunnen wel voortbestaan op een laag pitje." Zij vindt het een principekwestie; het gaat immers om belastinggeld.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Aantal brouwers stijgt niet meer, ondanks populariteit speciaalbier

'Veel te weinig'

Die 4000 euro is veel te weinig, vindt Gerard Ypenga, van Het Brouwdok uit Harlingen. Hij omschrijft het als 'een doekje voor het bloeden', "maar als anderen er recht op hebben, dan wij ook, dat is een beetje het punt."

Het Brouwdok brouwt zijn eigen bier én het heeft een proeflokaal. Daardoor heeft Ypenga dus de kosten van de brouwerij en mist hij de omzet via het proeflokaal.

Andere manieren om omzet te draaien

Zowel Brouwdok als Stijl proberen op andere manieren wat omzet te draaien. Zo heeft Brouwdok een webshop, er kan bier worden afgehaald, ze bezorgen bier bij klanten en je kunt meedoen met 'kratfunding'.

Bij dat laatste krijg je voor 100 euro 24 flesjes bier, een tegoedbon van 25 euro die kan worden ingeleverd in het proeflokaal wanneer dat weer open kan plus een rondleiding in de brouwerij, vertelt Ypenga.

Bij Stijl zijn normaal gesproken evenementen en horeca in de omgeving de belangrijkste inkomstenbronnen. Nu draaien ze bijna volledig op een paar slijterijen en supermarkten die het bier van Stijl verkopen.

Verder stijgt de afzet via de webshop. Er zijn vaste klanten die nu extra bestellen, omdat ze weten dat je het nodig hebt, aldus Geraads.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van