Ondernemen

Corona-update: Boeing verliest orders, minder cash gepind

20 april 2020 14:40
In coronatijd werd er een stuk minder cash geld opgenomen. Beeld © ANP Foto

Er is heel veel nieuws over het coronavirus en de economische gevolgen daarvan. Omdat het haast niet bij te houden is, zetten we het hier even overzichtelijk op een rij. Binnen een paar minuutjes ben je weer helemaal bij.

Door het coronavirus komt Boeing in steeds zwaarder weer terecht. De Chinese bank en leasemaatschappij China Development Bank Financial Leasing heeft bij de vliegtuigbouwer een order geannuleerd van 29 toestellen van het type 737 MAX.

Medewerkers Boeing naar huis

Daarmee komt het totale aantal annuleringen op bijna 250 toestellen. Dat, plus het aan de grond houden van toestellen van dit type, kost Boeing miljarden. De 737 MAX heeft al ruim een jaar een vliegverbod, na twee aantal dodelijke crashes.

Om kosten te besparen stuurde Boeing eerder deze maand 2300 medewerkers tijdelijk naar huis. Boeing wil op termijn van zo'n 16.000 man aan personeel af, meldde The Wall Street Journal onlangs. Dat is ongeveer 10 procent van alle werknemers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OESO: coronacrisis kan Eurozone in recessie duwen

Verlengde lockdowns = sterkere krimp

De economie van de eurozone zal dit jaar nog sterker krimpen door de coronacrisis dan eerder gedacht. Dat verwacht kredietbeoordelaar S&P. 

Het bureau rekent nu op een krimp van de economie van het eurogebied met 7,3 procent, terwijl vorige maand nog op zeker 2 procent werd gerekend. De vooruitzichten zijn slechter geworden doordat in veel Europese landen lockdowns worden verlengd, terwijl de hervatting van het openbare leven veel langzamer zal verlopen dan eerder voorzien.

In 2021 wordt dan wel weer een economische opleving van de negentien eurolanden met 5,6 procent voorspeld. Het economisch herstel in Europa kan worden versneld als de Europese Unie met grotere steunpakketten komt, aldus de kredietbeoordelaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supermarktbranche wil noodmaatregelen: cash verbieden waar nodig

Bijna driekwart betalingen contactloos

De populariteit van cashbetalingen lijkt sneller af te nemen als gevolg van de huidige corona-uitbraak. In totaal trokken Nederlanders de afgelopen weken 30 procent minder contant geld uit de muur, stelt De Nederlandsche Bank.

Economen van ING concludeerden vorige week op basis van pintransactiedata dat contactloos pinnen sinds de corona-uitbraak verder in de lift zit. Voor de corona-crisis werd 64 procent van de pinbetalingen contactloos afgedaan. Inmiddels zou dat 71 procent zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regering VS komt met maatregelen om economie te ondersteunen

Importheffingen VS uitgesteld, meer geld voor kleine ondernemers

Producenten en importeurs van veel artikelen waarop de Verenigde Staten importheffingen hebben ingesteld, hoeven die tarieven voorlopig niet te betalen. Vanwege de coronacrisis mogen ondernemingen hun betaling met maximaal negentig dagen uitstellen, heeft de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin bekendgemaakt.

De uitzondering geldt niet voor tarieven die zijn ingesteld in de handelsoorlog met China.

President Donald Trump verwacht verder dat vandaag een deal rondkomt tussen de Republikeinen en Democraten waarmee extra geld vrijkomt voor kleine ondernemingen die zijn getroffen door de coronacrisis. Het gaat om ongeveer 250 miljard dollar, bovenop het bestaande steunpakket van 2,3 biljoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van