Ga naar de inhoud
Ondernemen

1,5 meter-protocollen klaar: 'Strandtenten kunnen open'

Triep heeft speciale serveertafels in zijn strandtent, waarop de bedieners de drankjes kunnen zetten. Beeld © VSS

Werkbaar of niet, ondernemers moeten voorlopig leren omgaan met de 'anderhalvemetereconomie' willen ze weer open kunnen. De eerste plannen hierover druppelen binnen. Zo hebben strandtenthouders het al helemaal uitgedokterd hoe zij straks een biertje serveren op afstand. "Wij hebben een zee aan ruimte."

Een café waar maar vijf mensen in kunnen of een terras waar een biertje al gooiend naar de klant wordt geserveerd? Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde 1,5 meter afstand houden in de horeca al 'onwerkbaar'.

Er wordt door ondernemers druk gezocht naar manieren om op termijn weer open te kunnen gaan. Daarbij moet voldaan worden aan de gezondheidsregels van het RIVM en kabinet. Het is een uitdaging, weet ook KHN. Maar steeds meer ondernemers maken plannen om te laten zien hoe het kan. 

Sporten op afspraak

Zo stelde de branchevereniging voor sportzaken, NL Actief, een heus protocol op om de deuren weer te kunnen openen: afstand houden en sporten op afspraak moet dat mogelijk maken.

Ook de strandtenthouders denken met gepaste maatregelen open te kunnen. Zeker honderd ondernemers stelden maatregelen op, samen met KNH wordt gewerkt aan een protocol.

Of opengaan ook mag, hangt af van het kabinet. Al weten we dat de regering werkt aan een geleidelijke versoepeling van de maatregelen na 28 april.

Handjes
Lees ook:
Handjes in de lucht? '1,5 meter afstand in de horeca werkt niet'

Nul omzet

Opengaan is broodnodig, volgens André Triep, voorzitter van De Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen(VSS) en eigenaar van Strandclub WIJ. Er komt nu geen omzet binnen en niet alle loonkosten worden gedekt door steunmaatregelen, zegt hij.

Triep: "Sommige ondernemers zijn bang dat ze steun mislopen als ze wel opengaan, maar je kunt ook compenseren voor een deel van je verlies. En het zijn belastingcenten, dus we moeten zorgen dat er zo min mogelijk uit die pot hoeft."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet breidt noodondersteuning voor ondernemers uit

Om en om zitten

Volgens Triep hebben strandtenten letterlijk 'een zee aan ruimte' waarmee ze veiligheid voorop kunnen stellen. Er wordt met minder personeel gewerkt, de temperatuur van het personeel wordt gemeten en de toestroom van gasten gereguleerd. "Mensen worden aan een tafel geplaatst en die tafels worden na gebruik ontsmet."

Het personeel staat volgens de ondernemer te trappelen om aan de slag te gaan. "We meten met een infraroodsysteem", zegt Triep. "Onze tafels worden om en om gevuld: eentje vol eentje leeg, zo kunnen we de veiligheid garanderen."

Speciale serveertafels

Hij heeft ook speciale serveertafels in zijn strandtent, waarop de bedieners de drankjes kunnen zetten en die kunnen vervolgens door de gast worden opgehaald (zie foto). Triep: "Zo hebben alle deelnemende strandtenten oplossingen op maat bedacht voor hun exploitatie."

Ze willen maar wat graag laten zien dat het kan. "Natuurlijk draaien we niet optimaal, misschien 30 procent van onze normale omzet. Maar in elk geval brengen we de economie dan weer op gang."