Ga naar de inhoud
Ondernemen

Corona-update: bijna 100.000 aanvragen NOW, amper vraag naar olie

UWV-medewerkers kunnen via realtime dashboards meekijken hoeveel aanvragen er worden gedaan. Beeld © ANP

Er is heel veel nieuws over het coronavirus en de economische gevolgen daarvan. RTL Z zet belangrijkste berichten van dit moment op een rijtje.

Bijna 100.000 aanvragen voor NOW-regeling

Het aantal steunaanvragen voor de tegemoetkoming in de loonkosten kruipt richting de 100.000. Donderdag om half vier hadden 94.532 bedrijven een aanvraag ingediend, meldt het UWV. Via de zogenaamde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) kunnen werkgevers tot 90 procent van de salariskosten vergoed krijgen.

Laagste vraag naar olie sinds 1989

De vraag naar olie zakt door de coronacrisis in het tweede kwartaal waarschijnlijk naar het laagste punt in dertig jaar. Dat voorziet oliekartel OPEC dat afgelopen weekend nog een productiedeal sloot met andere olieproducerende landen om de olieprijs te stutten.

De OPEC-landen hoeven dit kwartaal slechts zo'n 20 miljoen vaten per dag op te pompen om aan de mondiale olievraag te voldoen, rekende de OPEC voor. De vraag was voor het laatst zo laag in 1989. 

Ondernemers willen overheidsgarantie kredieten tot één ton

De overheid moet geheel garant gaan staan voor kredieten aan midden- en kleinbedrijf tot 100.000 euro, vinden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij vinden dat banken nog te vaak aarzelen met het verstrekken van kredieten aan kleine ondernemers en denken dat een volle overheidsgarantie daarin verandering brengt.

"De overheid heeft speciaal vanwege de coronacrisis de BMKB-garantstellingsregeling verruimd, maar die slaat nog niet aan. Ondernemers zouden door de verruimde regeling makkelijker een lening moeten kunnen afsluiten, maar banken behandelen ondernemers nog hetzelfde als voor de coronacrisis", zegt een woordvoerder van MKB-Nederland.

Pijn bij Havenbedrijf Rotterdam

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor het Havenbedrijf Rotterdam. De omzet zal flink dalen, stelde Allard Castelein, topman van het Havenbedrijf in een toelichting over de eerste drie maanden van 2020.

"De totale overslag op jaarbasis zal als gevolg van de coronacrisis met circa 20 procent dalen, is onze inschatting. Dit percentage mag niet worden gebruikt om omzet en winst over dit jaar te bepalen, maar duidelijk is dat we afstevenen op een daling van vele procenten. De maanden april, mei en juni worden zwaar, omdat corona pas in maart effect begon te hebben."

Mobiele tenten voor coronapatiënten

De Philips Foundation, de AFAS Foundation en de Noaber Foundation hebben samen vijf mobiele isolatie-verpleegunits (opblaasbare tenten met bedden) aangekocht voor gebieden die het hardst getroffen zijn door de pandemie. Het gaat om een investering van 3 miljoen euro. Daarmee kan de druk op ziekenhuizen worden verlicht.

Bron: RTL Z