Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

AFM waarschuwt voor louche geldschieters in coronacrisis

16 april 2020 12:00 Aangepast: 16 april 2020 13:03
De kersverse AFM-voorzitter Laura van Geest waarschuwt. Beeld © ANP

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor onbetrouwbare kredietaanbieders, die willen profiteren van consumenten en ondernemers die in de financiële problemen zijn geraakt door de coronacrisis.

Die waarschuwing geeft de toezichthouder vandaag af tijdens de presentatie van het jaarverslag over 2019.

Volgens AFM-topvrouw Laura van Geest is afgelopen weken duidelijk geworden dat door de coronamaatregelen 'grote groepen mkb'ers, zzp'ers en flexwerkers enorme financiële tegenslagen te verwerken krijgen'.

Oplossing kan probleem worden

Omdat huishoudens soms onvoldoende geld achter de hand hebben, kan het aanlokkelijk lijken om geld te lenen. Maar volgens Van Geest bestaat daarbij het risico dat consumenten of ondernemers te hoge leningen aangaan, of leningen tegen ongunstige voorwaarden.

"We moeten voorkomen dat de oplossing van nu straks het probleem van de toekomst blijkt te zijn", aldus Van Geest, die begin dit jaar aantrad als de nieuwe voorzitter van de AFM.

Misbruik

Van Geest doet een oproep aan kredietverstrekkers om geen misbruik te maken van de hoge nood van klanten.

"Het is bijvoorbeeld niet verstandig om mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, een persoonlijke lening tegen het maximale tarief te geven. Dat is een winstmachine voor kredietverstrekkers, maar geen goede oplossing."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

20 procent zzp'ers heeft buffer voor maar maximaal drie maanden

Ook vindt zij het onverstandig om consumenten die normaal gesproken niet in aanmerking komen voor een krediet, nu toch geld te lenen. "Dat klinkt nu misschien sympathiek, maar als die leningen niet meer kunnen worden afbetaald, kan je je afvragen of die mensen echt zijn geholpen."

Geen verborgen kosten

Volgens de financiële toezichthouder kan op drie manieren worden voorkomen dat er bij de huidige kredietverstrekking een onoverkomelijke last in de toekomst ontstaat. "Er moet heldere voorlichting zijn, en er moeten geen verborgen kosten of nadelige gevolgen voor de toekomstige kredietwaardigheid zijn."

Ook waarschuwt Van Geest nadrukkelijk tegen dubieuze types op de financiële markten.

"Op dit moment hebben wij nog geen aanwijzingen dat louche partijen al actief zijn. Maar de historie bewijst dat zij juist in slechte tijden opduiken, omdat mensen dan kwetsbaarder zijn. Voor mensen in hoge nood lijkt een lening soms manna uit de hemel."

Monitoring advertenties

Volgens AFM-bestuurder Jos Heuvelman richt de financiële waakhond zich momenteel vooral op het waarschuwen van consumenten en kredietverleners, maar houdt het ook advertenties in de gaten. "Als uit de monitoring van advertenties blijkt dat partijen over de schreef gaan, kunnen we ingrijpen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van