Ondernemen

IBM vraagt tariefverlaging van 25% aan zzp'ers en leveranciers

15 april 2020 12:18 Aangepast: 15 april 2020 13:23

IBM Nederland heeft een groep zzp'ers en leveranciers gevraagd om hun tarieven te verlagen met 25 procent. Reden is de coronacrisis.

Het bedrijf zegt de maatregel te betreuren, maar niet anders te kunnen. De stap is 'puur en alleen strategisch noodzakelijk', staat in een e-mail die in handen is van RTL Z. De verlaging is nodig om te voorkomen dat 'contracten beëindigd worden'.

Nauwelijks bedenktijd

Veel tijd om na te denken is er niet. "Graag vernemen wij voor donderdag 16 april 12 uur of u akkoord gaat met de verlaging van 25 procent op het huidig tarief."

Wat er gebeurt als de ondernemer niet meteen akkoord gaat staat niet in de mail. Bij IBM was niemand bereikbaar voor commentaar.

'Asociaal'

ZZP Nederland noemt het besluit van IBM asociaal. "Ik denk ook dat het niet goed is voor het bedrijf zelf", zegt Maarten Post, directeur van ZZP Nederland. Hij kent geen andere voorbeelden van bedrijven die nu met een tariefverlaging komen.

"Ongeacht hoe groot de verlaging is, de vraag is hoe je met elkaar omgaat in deze tijd. Uiteindelijk ben je contractpartner. Het zijn geen werknemers die je maar even kan ontslaan. Je moet op een normale manier met deze mensen omgaan."

Post adviseert mensen om niet zomaar akkoord te gaan met de verlaging, hij vraagt zich af of het juridisch wel kan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van