Business

'Saoedi-Arabië vertraagt besluit olieprijzen'

12 april 2020 13:25 Aangepast: 12 april 2020 15:46
Een archieffoto van een olieraffinaderij van Saudi Aramco. Beeld © ANP

Saoedi-Arabië vertraagt het besluit over de prijzen van ruwe olie, meldt persbureau Bloomberg op basis van een goed ingevoerde bron.

Door de beslissing uit te stellen probeert het Saudische staatsoliebedrijf tijd te rekken om afspraken te maken met andere OPEC-landen en bondgenoten over productiebeperkingen om de prijzen te stutten.

Saudi Aramco zal naar verwachting maandag pas beslissen over de tarieven voor de export van ruwe olie, schrijft Bloomberg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

G20-overleg over olieproductie mislukt: geen deal over verlaging

10 miljoen minder vaten per dag

Het is de derde keer dat Saudi Aramco het besluit uitstelt, schrijft Bloomberg. Intussen voert het bedrijf overleg met Mexico, dat het nog niet eens is met de afspraken om 400.000 vaten minder per dag op te pompen. Mexico vindt 100.000 vaten per dag een beter voorstel.

Andere grote olieproducerende landen bereikten donderdag een akkoord over het terugbrengen van de productie met 10 miljoen vaten per dag. Maar een deal over de verlaging van de prijs blijft vooralsnog uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Afspraken productieverlaging niet genoeg: olieprijs daalt juist

Olieprijs meer dan gehalveerd

Het overleg over productiebeperkingen duurt al dagen. Op 5 april zouden de officiële verkoopprijzen voor de maand mei worden vrijgegeven.

Door het nieuwe coronavirus is de vraag naar olie gedaald, waardoor de prijs dit jaar al meer dan gehalveerd is. Een conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland, twee van de grootste olieproducerende landen ter wereld, helpt niet mee en verlaagde de olieprijs nog verder.

Overleg gaat verder

De lage olieprijzen zorgen er onder meer voor dat de Amerikaanse olie-industrie klappen krijgt. Ook zorgt de prijsval ervoor dat de budgetten slinken van landen die in grote mate afhankelijk zijn van de export van olie.

Vandaag gaat het overleg om de prijsoorlog te beperken verder. Handelaren en klanten wachten nu op die 'official selling prices', zogeheten OSP's, die een ijkpunt vormen voor ongeveer 14 miljoen vaten aan export van ruwe olie uit de Perzische Golf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van